„Nuo šiandien vėl atidaromos sausumos ir oro sienos su Alžyru, Burkina Fasu, Libija, Maliu ir Čadu“, – pareiškė jis po kelių valandų, kai iš Nigerio išskrido pirmasis Prancūzijos lėktuvas su evakuojamais piliečiais ir likus penkioms dienoms iki Vakarų Afrikos šalių bloko pateikto termino atkurti konstitucinę tvarką.

Trečiadienio rytą Romoje ir Paryžiuje nusileido pirmieji lėktuvai, išskraidinę iš Nigerio dešimtis žmonių. Remiantis Italijos naujienų agentūra ANSA, į Romą atskridusiame lėktuve buvo 87 žmonės, tarp jų 36 Italijos piliečiai, 21 JAV pilietis, keturi bulgarai ir du austrai.

Italijos užsienio reikalų ministro Antonio Tajani teigimu, Nigeryje yra beveik 100 italų.

Anksčiau Prancūzija pranešė, kad iš Nigerio sostinės Niamėjaus pakilo pirmasis evakuacinis skrydis su daugiau nei 260 žmonių. Kitas lėktuvas turėjo išskristi vėliau antradienio vakarą, pranešė Prancūzijos generalinis štabas, buvo rengiamas lėktuvas ir trečiajam skrydžiui.

„Lėktuve „Airbus A330“ yra 262 žmonės, tarp jų keliolika kūdikių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna prieš lėktuvui nusileidžiant Paryžiaus Ruasi Šarlio de Golio oro uoste. Pasak ministrės, beveik visi keleiviai buvo Prancūzijos piliečiai, taip pat keli kiti europiečiai. Oro uoste ministrė sakė žurnalistams, kad turi nusileisti ir antrasis lėktuvas su Prancūzijos, Nigerijos, Vokietijos, Belgijos, Kanados, Amerikos, Austrijos ir Indijos piliečiais.

Prieš savaitę generolo Abdourahamane Tchiani elitinio padalinio karininkai nuvertė Nigerio prezidentą M. Bazoumą, vieną iš nedaugelio Vakarams draugiškų lyderių džihadistų siaubiamame Sahelyje. Penktadienį A. Tchiani pasiskelbė naujuoju Nigerio valdovu, netrukus perversmo rengėjai sustabdė šios Vakarų Afrikos šalies Konstitucijos galiojimą ir paleido visas konstitucines institucijas. Šalyje kilo neramumai, buvo užpulta Prancūzijos ambasada Niamėjuje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją