Remiantis pasiūlymu, į Prancūzijos civilinį kodeksą bus įtrauktas sakinys, kad tėvai „negali naudoti fizinio ar psichologinio smurto“ prieš vaikus. Jį per vestuves garsiai perskaitys civilinės metrikacijos biuro darbuotojas. Vyriausybės duomenimis, ateityje tabu bus ir pliaukštelėjimas per užpakalį ar antausis.

„Auklėjimas vyksta ne sukeliant baimę“, - debatuose dėl vadinamojo „auklėjamojo smurto“ sakė sveikatos ministrė Agnes Buzyn. Tėvų smurtas, anot jos, turi „katastrofiškų padarinių vaiko vystymuisi“.

Už įstatymo projektą, kurį parėmė ir dalis opozicijos, balsavo 51 parlamentaras. „Prieš“ buvo trys atstovai, vienas susilaikė. Konservatoriai ir dešinieji populistai kritikavo neleistiną „kišimąsi“ į šeimos gyvenimą. Tėvai esą laikomi kvailiais.

Projektą dabar svarstys konservatorių vyraujamas Senatas. Vis dėlto paskutinį žodį turės Nacionalinė Asamblėja.

Europos Taryba 2015 metais įspėjo Prancūziją įgyvendinti Europos socialinę chartiją, kuri iš šalių narių reikalauja uždrausti bet kokį smurtą prieš vaikus.

Vokietijoje, pavyzdžiui, fizinis smurtas prieš vaikus uždraustas 2000-aisiais, o Švedijoje - net 1979 metais.

Bausmių smurtaujantiems tėvams Prancūzijos įstatymas nenumato. Vis dėlto sveikatos ministrė pabrėžė, kad jis nebus „vien simbolinis“.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)