„Mokyklose nebebus galima dėvėti abajos“, – televizijai TF1 sakė švietimo ministras Gabrielis Attalas ir pridūrė pateiksiantis mokyklų vadovams „aiškias taisykles nacionaliniu lygmeniu“ dar prieš rugsėjo 4 d., kai visoje šalyje mokiniai grįš į pamokas.

Sprendimas priimtas po kelis mėnesius trukusių diskusijų dėl abajų dėvėjimo Prancūzijos mokyklose, ryšėti musulmoniškas skareles jose seniai uždrausta. Draudimo siekė dešinieji ir kraštutiniai dešinieji, o kairieji tvirtino, kad tai pasikėsinimas į pilietines laisves. Būta pranešimų, kad mokyklose abajos dėvimos vis dažniau, dėl to kyla įtampų tarp mokytojų ir tėvų.

„Sekuliarizmas reiškia laisvę emancipuotis mokykloje“, – sakė G. Attalas, apibūdinęs abajų vilkėjimą kaip „religinį gestą, kuriuo siekiama išbandyti respublikos atsparumą išlaikyti mokyklas pasaulietinėmis šventovėmis, kokios jos ir turi būti“. „Įėjus į klasę mokinių tikėjimas neturi būti atpažįstamas iš jų išvaizdos“, – sakė jis.

2004 m. kovo mėnesį Prancūzijoje buvo priimtas įstatymas, mokyklose draudžiantis religinius simbolius ir drabužius, įskaitant didelius kryžius, žydų kipas ir islamiškas skareles. Kitaip nei skarelės, abajos – ilgas, dukslus drabužis, dėvimas atsižvelgiant į islamo kuklios aprangos reikalavimus, – liko pilkojoje zonoje ir iki šiol nebuvo visiškai uždraustos. Tačiau Švietimo ministerija jau pernai lapkritį išleido aplinkraštį šiuo klausimu. Jame abajos apibūdintos kaip drabužis, kurio dėvėjimas gali būti uždraustas, jei jis būtų „dėvimas atvirai demonstruojant religinę priklausomybę“. Tai pačiai drabužių kategorijai rašte priskiriamos ir didelės skaros bei ilgi sijonai.

Kairiųjų atstovai pasmerkė G. Attalo pareiškimą kaip „nekonstitucinį“ ir prieštaraujantį pagrindiniams Prancūzijos pasaulietinių vertybių principams bei rodantį atkaklią vyriausybės poziciją „atmesti musulmonus“.

Kartu su vidaus reikalų ministru Geraldu Darmaninu 34 metų švietimo ministras G. Attalas laikomas kylančia žvaigžde Prancūzijos politikoje, galinčia suvaidinti svarbų vaidmenį prezidentui Emmanueliui Macronui 2027 m. baigus kadenciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)