Dėl Rusijos kariuomenės telkimo jos kaimynės pasienyje „rekomenduojama būti itin budriems“, sakoma ministerijos pranešime.

„Griežtai rekomenduojama vengti pasienio rajonų šiaurinėje ir rytinėje šalies dalyje“, – sakoma pareiškime.

„Jeigu įmanoma, rekomenduojama atidėti bet kokias keliones į Ukrainą, kurios nėra būtinos ar skubios“, – nurodė ministerija.

Sekmadienį JAV valstybės departamentas paskelbė pranešimą amerikiečiams, kuriame perspėjo nevykti į Rusiją „dėl įtampos pasienyje su Ukraina“.

Vašingtonas taip pat nurodė Kijeve dirbančių savo diplomatų šeimų nariams išvykti iš Ukrainos „dėl besitęsiančios grėsmės“, sekmadienį pranešė Valstybės departamentas.

Savo ruožtu Ukrainos užsienio reikalų ministerija šį žingsnį pavadino „per ankstyvu“, „perdėto atsargumo demonstravimu“.

Tuo metu Europos Sąjunga pranešė, kad Vašingtono pavyzdžiu ji neseks. Bendrijos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pridūrė, kad nereikėtų „dramatizuoti“ padėties, kol tęsiasi derybos su Rusija.

Tačiau Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerija pirmadienį informavo, kad Londonas atšaukia dalį savo ambasados darbuotojų ir jų šeimos narių iš Ukrainos, reaguodamas į „augančią grėsmę iš Rusijos“.

Australijos užsienio reikalų ministerija taip pat rekomendavo savo piliečiams nevykti į Ukrainą ir pradėjo evakuoti savo diplomatų Kijeve šeimų narius.

NATO anksčiau pirmadienį nurodė paskelbusi padidintą pajėgų parengtį ir pasiuntusi karinių laivų ir naikintuvų, kad sustiprintų bloko rytinio sparno gynybą, o ES ir JAV siekia suderinti griežtą atsaką Rusijai, jei ši įsiveržtų į Ukrainą.

Tuo metu Kremlius kaltina JAV ir NATO didinant įtampą ir artėjant prie jos sienų.

Vakarai kaltina Maskvą, kad ji ketina išplėsti savo agresiją prieš Ukrainą, sutelkusi prieš šios šalies sienų daugiau kaip 100 tūkst. karių. Rusija savo ruožtu teigia neketinanti įsiveržti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją