Adelis Kermiche'as buvo vienas iš dviejų užpuolikų, kurie įsiveržė į bažnyčią Sent Etjen diu Ruvrė miestelyje per rytines mišias ir perrėžė gerklę 86 metų kunigui, taip pat sunkiai sužalojo kitą maldininką.

Ataka, dėl kurios atsakomybę prisiėmė IS džihadistai, buvo įvykdyta nepraėjus nė dviem savaitėms po to, kai tunisietis Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelis nukreipė sunkvežimį į minią Prancūzijos Rivjeros kurorte Nicoje. Per tą išpuolį žuvo 84 žmonės, o dar per 300 buvo sužeisti.

Ataka Nicoje buvo jau trečias didelis smūgis Prancūzijai per 1,5 metų laikotarpį ir išprovokavo didelį politinį skandalą dėl numanomų saugumo spragų. Tuo tarpu atskleistos išpuolio bažnyčioje detalės tikriausiai iškels dar daugiau klausimų.

Paryžiaus prokuroras Francois Molins'as sakė, kad kad A. Kermiche'as pirmiausiai atkreipė kovos su terorizmu tarnybų dėmesį, kai vienas jo šeimos narys pranešė apie jaunuolio dingimą pernai kovą. A. Kermiche'as buvo suimtas Vokietijos pareigūnų; buvo nustatyta, kad jis pasinaudojo savo brolio tapatybe, mėgindamas išvykti į Siriją.

Jam buvo pateikti kaltinimai ir skirta teismo priežiūra, bet gegužę A. Kermiche'as pabėgo į Turkiją, kur vėl buvo suimtas ir grąžintas į Prancūziją. Ten jis buvo laikomas arešte iki šių metų kovo.

Vėliau A. Kermiche'ui buvo skirtas namų areštas; jis turėjo dėvėti elektroninę apyrankę ir turėjo teisę išeiti iš namų tik darbo dienomis nuo 8 val. iki 12 val. 30 min., sakė F. Molins'as.

Antradienį įvykdyta ataka paskatino opoziciją dar kartą pareikalauti sugriežtinti Prancūzijos antiteroristinį įstatymą.

Tačiau socialistas prezidentas Francois Hollande'as, kurio laukia įtempta kova dėl perrinkimo ateinančiais metais, atmetė tuos raginimus, sakydamas: „Suvaržius mūsų laisves kova su terorizmu netaps veiksmingesnė.“

Kovos su terorizmo įstatymo pataisos buvo priimtos praeitais metais, o nepaprastosios padėties pratęsimas po atakos Nicoje jau suteikė institucijoms pakankamų „pajėgumų veikti“, pabrėžė jis.

Visgi Prancūzijos profesinės sąjungos „Alliance“ pirmininko pavaduotojas Federicas Lagache'as pareiškė: „Neturėtų būti įmanoma, kad žmogus, laukiantis teismo pagal kaltinimus dėl ryšių su terorizmu, būtų paleidžiamas“, skiriant namų areštą.

Aukštutinės Normandijos regiono, kuriame įvyko ataka bažnyčioje, musulmonų tarybos vadovas Mohammedas Karabila klausė: „Kaip asmuo, dėvintis elektroninę apyrankę, galėjo įvykdyti ataką? Kur buvo policija?“

Sent Etjen diu Ruvrė rotušė, esanti šalia bažnyčios, tapo vietos bendruomenės gedulo vieta: gyventojai pasirašinėjo užuojautų knygoje ir dėjo žvakes bei gėles.

Ketvirtadienį bus surengtos tylios gedulo eitynės, prasidėsiančios nuo rotušės.

Prie tame miestelyje esančios Jono Krikštytojo (Jahjos) mečetės, pastatytos sklype, kurį padovanojo kaimyninė Šv. Teresės bažnyčia, M. Karabila sakė, kad jo bendruomenėje „niekada nekildavo problemų su valdžia arba kaimynais“.

„Mes čia nemokome neapykantos, nes kitaip būtume uždaryti“, – pabrėžė jis.