Įstatymo projektas, kurį priėmus Prancūzija taps 14-ąja pasaulio valstybe, leidžiančia tuoktis tos pačios lyties asmenims, tikriausiai bus nesunkiai patvirtintas, nes valdantieji socialistai ir jų sąjungininkai žemuosiuose parlamento rūmuose turi aiškią daugumą.

Vasario mėnesį per pirmąjį svarstymą projektui buvo pritarė 329 deputatų balsais prieš 229. Panašaus rezultato tikimasi ir per antrąjį, paskutinį svarstymą. Balsavimas turi įvykti maždaug 15 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku.

Šalininkai planuoja pergalės mitingą, o oponentai Paryžiuje ir visoje šalyje rengs protestus, tačiau tuo tikriausiai nesibaigs šie debatai, kurie buvo vieni labiausiai skaldančių per Prancūzijos pastarųjų metų istoriją.

Projektas, kuriuo gėjų ir lesbiečių poroms taip pat bus leista įsivaikinti, įstatymu taps tik pasirašytas prezidento Francois Hollande'o ir paskelbtas valstybės žurnale.

Opozicinės partijos viliasi uždelsti šį žingsnį užginčydamos priemonę Prancūzijos Konstitucinėje Taryboje.

Net jeigu ta apeliacija bus greitai atmesta, priešininkai tikėsis spaudimu priversti F.Hollande'ą nepasirašyti naujojo įstatymo.

Taip yra buvę anksčiau. Buvęs prezidentas Jacques'as Chiracas 2006-aisiais, susidūręs su visuomenės priešiškumu, atidėjo į šalį nepopuliarų užimtumo įstatymą.

Tačiau šįkart visi ženklai rodo, kad F.Hollande'as šiuo klausimu laikysis savo - nepaisydamas to, kad jo populiarumas smarkiai sumažėjo ir dabar yra vienas mažiausių, kokį tik yra matę Prancūzijos prezidentai.

Opozicinei partijai UMP pavyko gėjų santuokų klausimą paversti nepasitenkinimo vyriausybe akcentu. Vyriausybė taip pat buvo kritikuojama dėl keblios ekonominės padėties ir neseniai atsistatydinusio F.Hollande'o biudžeto ministro, kuris kaltinamas mokestiniu sukčiavimu.

Socialistų lyderis vargiai galėjo numatyti nepritarimo mastą dėl reformos, kuriai, kaip atrodė iš pradžių, pritaria aiški dauguma prancūzų rinkėjų.

Neseniai atliktos apklausos rodė, kad kampanija, kurioje iš pradžių pagrindinį vaidmenį vaidino Katalikų Bažnyčia, taip pakeitė nuomones, kad dabar rinkėjai yra pasidaliję į apylyges stovyklas ir dėl gėjų santuokų, ir dėl tokių porų teisių įsivaikinti.

Debatai pastarosiomis savaitėmis darėsi vis labiau piktesni. Socialistai kaltino UMP šiuo klausimu susidėjus su kraštutinių dešiniųjų Nacionaliniu frontu (FN).

Taip pat pranešta apie padažnėjusius homofobinius išpuolius, be to, teigiama, jog kraštutinių dešiniųjų ekstremistai yra atsakingi už tai, kad kai kurie iš pradžių taikūs protestai virto smurto protrūkiais.