Nigerijos kariuomenė liepos pabaigoje nuvertė ligšiolinį prezidentą Mohamedą Bazoumą. Prancūzija, kaip ir kitos Vakarų bei Afrikos šalys, naujos vadovybės nepripažįsta. Ši rugpjūčio pradžioje atšaukė virtinę gynybos susitarimų su Prancūzija. Nuo tada prancūzų kariai nutraukė savo paramą Nigerio ginkluotosioms pajėgoms.

Ministerijos teigimu, dalinis išvedimas pirmiausiai gali paveikti karius, kurie yra atsakingi už nebenaudojamos įrangos, įskaitant naikintuvus, sraigtasparnius ir bepiločius orlaivius, priežiūrą.

Pučistų paskirtas ministras pirmininkas Ali Mahamanas Lamine Zeine pirmadienį pareiškė, kad pokalbiai „labai greitai“ turėtų baigtis prancūzų karių išvedimu. Tačiau Nigeris nori, „jei įmanoma, toliau bendradarbiauti su šalimi, su kuria turime tiek bendro“, pridūrė jis.

Šeštadienį tūkstančiai Nigerio gyventojų protestavo prie Prancūzijos bazių šalyje, reikalaudami išvesti prancūzų karius. Dalis jų dislokuota oro pajėgų bazėje netoli sostinės Niamėjaus, likę – Ualame ir Aioru netoli sienos su Burkina Fasu ir Maliu.

Niamėjaus santykiai su Paryžiumi pastebimai pablogėjo, kai buvusi kolonijinė valstybė stojo nuverstojo prezidento pusėn. Pučistai panaikino Prancūzijos ambasadoriaus Niamėjuje diplomatinį imunitetą ir nurodė policijai išsiųsti diplomatą. Tačiau Prancūzija kol kas savo ambasadorių paliko šalyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)