Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas Yvesas Le Drianas susitikime trečiadienį Briuselyje „paaiškins Prancūzijos kritiką ir pateiks pasiūlymus“, pranešė Prancūzijos vyriausybės šaltiniai.

E. Macronas viename interviu lapkričio pradžioje konstatavo NATO „smegenų mirtį“. Jis tai, be kita ko, argumentavo nepakankama JAV veiksmų koordinacija su europiečiais bei „agresyviu“ NATO narės Turkijos elgesiu Sirijoje.

Aljanse drastiški Prancūzijos prezidento žodžiai sulaukė kritikos. Atvirą kritiką reiškė Rytų Europos šalių vyriausybės, kurios jaučia tiesioginę Rusijos grėsmę ir jokiu būdu nenori atsisakyti JAV apsaugos.

Dabar Prancūzijos vyriausybės šaltiniai pabrėžė, kad Paryžius neketina „skelbti NATO mirusia“. Jei Aljansas ir yra krizėje, jis esą „gyvybiškai reikalingas“.

NATO užsienio reikalų ministrai savo susitikime nubrėš gaires viršūnių susitikimui, kuris gruodžio pradžioje vyks Londone. Be to, bus kalbama apie Aljanso gynybos ir atgrasymo politikos stiprinimą, pasikeista nuomonėmis apie Rusiją, aptartas NATO vaidmuo stiprinant energetinį saugumą ir tolesnis atsakas į hibridines grėsmes.