F.Hollande'as įšaldė 1,2 mlrd. eurų vertės sandorį praeitais metais, kai paaštrėjo krizė Ukrainoje, baimindamasis, kad modernių jūrų desanto laivų perdavimas smarkiai sustiprins Rusijos karinius pajėgumus. Neperduoti „Mistral“ Rusijai Paryžių ragino ir kai kurios jo sąjungininkės, tarp jų Jungtinės Valstijos ir Baltijos šalys.

Grįžęs po įtempto derybų maratono Baltarusijos sostinėje, kur buvo sudarytas naujas susitarimas dėl paliaubų Ukrainoje, F.Hollande'as sakė, kad padėtis gali pasikeisti, jeigu Minsko sutartis bus visiškai įgyvendinta.

„Tikiuosi, kad kurią nors dieną taip ir nutiks“, – sakė prezidentas žurnalistams po Europos Sąjungos viršūnių susitikimo, kuriame buvo diskutuojama apie naujausią Ukrainos taikos planą.

Francois Hollande'as
„Suprantama, jeigu viskas veiks, tuomet Europos lygiu bus imtasi priemonių sušvelninti sankcijas“, paskelbtas Rusijai dėl jos intervencijos Ukrainoje, sakė F.Hollande'as.

Prancūzija bus to proceso dalis, bet kol kas dar nesame to pasiekę“, – pridūrė prezidentas.

Pernai lapkritį Prancūzija nukėlė „Mistral“ perdavimo terminą, o sausį atidėjo jį neribotam laikui, „iki tolesnio pranešimo“.

Maskva perspėjo, kad pareikalaus didelės kompensacijos, jeigu šis sandoris bus visiškai atšauktas, o nuo to laiko abiejų pastatytų laivų likimas lieka neaiškus.

Rusijos jūreiviai, kurie mokėsi valdyti „Mistral“ klasės laivus, galinčius gabenti po 16 sraigtasparnių, keturis amfibinius desanto laivus, 13 tankų ir per 400 karių, pernai gruodį išvyko iš Prancūzijos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)