Apie tai buvo paskelbta baigiantis E. Macrono vizitui, kuriuo siekta užbaigti ne vieną mėnesį trukusios įtampos laikotarpį.

Vizitas buvo surengtas praėjus mažiau nei dviem mėnesiams po to, kai Alžyras paminėjo 60-ąsias nepriklausomybės nuo Prancūzijos metines. Nepriklausomybę šalis paskelbė po aštuonerius metus trukusio karo, 1962-aisiais užbaigusio daugiau kaip 130 metų trukusį Prancūzijos kolonijinį valdymą Alžyre.

E. Macronas Alžyre apsilankė tuo metu, kai Europos šalys aktyviai ieško tiekėjų, galinčių pakeisti rusiškų energijos išteklių importą. Tokių tiekėjų sąraše yra ir Alžyras – didžiausias Afrikos dujų eksportuotojas, kuris taip pat ieško naujų rinkų už Šiaurės Afrikos ir Sahelio regiono ribų.

Dviejų valstybių lyderiai šeštadienį pasirašytoje bendroje deklaracijoje pažymėjo, kad „Prancūzija ir Alžyras nusprendė pradėti naują erą ... ir sukurti atnaujintos partnerystės pamatus, laikydamiesi konkretaus bei konstruktyvaus požiūrio ir sutelkdami dėmesį į būsimus projektus bei jaunimą“.

Per pasirašymo ceremoniją prancūziškai kalbėjęs A. Tebboune'as gyrė „nuostabų, sėkmingą vizitą, ... kuris leido draugiškai atnaujinti santykius, o be tokios asmenybės, kaip prezidento Macrono, tai būtų buvę neįmanoma“.

Paryžiaus ir Alžyro santykius per daugelį metų buvo ištikusi ne viena krizė.

Šalių santykiai ypač smarkiai pašlijo praėjusių metų pabaigoje, kai E. Macronas suabejojo Alžyro valstybės egzistavimu iki Prancūzijos okupacijos ir apkaltino vyriausybę kurstant „neapykantą Prancūzijai“.

A. Tebboune'as tuomet atšaukė savo šalies ambasadorių ir uždarė oro erdvę Prancūzijos kariniams orlaiviams.

Visgi įprasti diplomatiniai santykiai ir skrydžiai į Prancūzijos karines bazes, esančias piečiau Afrikoje, vėliau buvo atnaujinti.

Vizito metu E. Macronas, be kita ko, paskelbė apie planus suformuoti bendrą istorikų komisiją, kuri nagrinėtų kolonijinį laikotarpį ir jį užbaigusį aštuonerių metų karą.

Tačiau toks pasiūlymas Prancūzijoje supykdė ir kairiojo, ir dešiniojo sparno politikus.

Alžyre Prancūzijos prezidento vizitas taip pat sulaukė prieštaringų vertinimų.

„Istorija negali būti rašoma meluojant ... pavyzdžiui, apie tai, kad Alžyrą sukūrė Prancūzija“, – rašoma prancūzų kalba leidžiamo laikraščio „Le Soir“ redakcijos straipsnyje.

„Tikimės, kad E. Macronas per šį vizitą paneigs šią didžiulę netiesą“, – pažymėjo leidinys, apkaltinęs Prancūzijos prezidentą „stokojant drąsos ... pripažinti savo paties ir savo šalies klaidas“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją