Sparčiai kylanti temperatūra ištirpdė sniegą ir ledą, ir kartu su smarkiomis liūtimis sukėlė kelių didelių Rusiją ir Kazachstaną kertančių upių išsiliejimą.

„Mieste kaukia sirenos. Tai ne pratybos“, – „Telegrame“ pranešė Orenburgo meras Sergejus Salminas.

„Vyksta masinė evakuacija. Padėtis kritinė, negaiškite laiko“, – sakė jis, ragindamas evakuotis kelių miesto rajonų gyventojus.

Potvynis Rusijos Orenburgo mieste

Uralo upė užtvindė didžiąją dalį Orsko, o Orenburgas – regiono sostinė – rengiasi vandens pakilimo pikui. Mieste gyvena apie 550 000 gyventojų.

„Per pastarąsias 10 valandų vandens lygis Uralo upėje pakilo 40 cm“, – sakė S. Salminas, apibūdindamas situaciją kaip „pavojingą“.

Valdžios institucijos teigė, kad vanduo apsėmė apie 2 500 Orenburgo namų ir beveik 5 000 žemės sklypų.

Rusijos valstybinėje žiniasklaidoje paskelbtose nuotraukose matyti, kad užlieta alėja, vedanti prie paminklo, žyminčio sieną tarp Europos ir Azijos, iš dalies apsemti žibintų stulpai. Jose taip pat matyti, kad vanduo apsėmė daug namų.

Vakarų Sibire, pasak Tiumenės srities valdžios atstovų, iki pavojingo lygio pakilo ir Išimo upė. Pareigūnai prognozuoja, kad Išimo ir Tobolo upės aukščiausią lygį pasieks tik maždaug balandžio 23-25 dienomis.

Regiono pareigūnas Sergejus Balykinas valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad Orenburge pikas bus pasiektas penktadienį arba šeštadienį.

Rusija nuo kylančio vandens evakavo apie 10 000 žmonių, daugiausia iš Orenburgo srities. Keli kaimai taip pat evakuoti toliau į rytus esančiose Kurgano ir Tomsko srityse.

Tačiau pareigūnai teigė, kad sąlygos pagerėjo Orske, kuris smarkiai nukentėjo pratrūkus užtvankai. Jų teigimu, vandens lygis ten jau mažėja.

Potvynis Rusijos Orenburgo mieste

Skrajojantys rusų kunigai meldžia, kad potvyniai liautųsi


Rusų sentikių kunigai sovietmečiu pagamintu lėktuvu pakilo virš vienos iš patvinusių upių, su savimi nešdamiesi ikoną ir melsdamiesi, kad ligi šiol neregėto dydžio potvyniai pagaliau atslūgtų.

Rusijos pietuose ir vakaruose – Urale ir Sibire, taip pat Kazachstane iš krantų išsiliejusių upių vanduo apsėmė miestus ir miestelius, evakuotis buvo priversti tūkstančiai gyventojų.

Skrajojantys rusų kunigai meldžia, kad potvyniai liautųsi

Kunigai Kurgano regione sulipo į nedidelį lėktuvą „AN-2“, su savimi nešdamiesi Dievo motinos ikoną, kad, jų pačių žodžiais tariant, surengtų „procesiją ore“, melsdami, jog vanduo galingoje Tobolo upėje nebekiltų.

Šis jų skrydis įvyko belaukiant, kada potvyniai šiame regione pasieks savo piką – prognozuojama, kad tai turėtų įvykti antroje balandžio pusėje.

Lėktuvėliui skrendant virš ištisas pievas užliejusios upės, kunigai skaitė maldas.

Kurgano stačiatikių bažnyčios eparchija pranešė, kad dvasininkai dalyvavo avarinių tarnybų surengtame stebėjimo skrydyje.

Skrajojantys rusų kunigai meldžia, kad potvyniai liautųsi

„Skrydžio metu dvasininkai skaitė maldą Dievo motinai ir meldėsi, kad stichinę nelaimę pavyktų įveikti“, – teigiama ketvirtadienį vakare paskelbtame jos pranešime.

Vietos stačiatikių bažnyčios vadovas metropolitas Danilas pasakė, kad tikintieji jo prašė apskristi potvynio zoną, kalbant maldas.

„Rusijos žemėse egzistuoja tradicija melstis už žmones, surengiant pėsčiųjų arba važiuotųjų procesijas“, – bažnyčios pranešime cituojami jo žodžiai.

Šventiko teigimu, ikonos nuo seno gelbėdavo Rusiją sunkiais laikais ir dabar padės jai įveikti didžiausius potvynius, kokie yra kilę per ne vieną dešimtį metų.

Jis nurodė šalia Tobolo upės esančioms bažnyčioms melstis, kad vanduo nuslūgtų.

Vandens lygiui kylant, Rusija evakavo tūkstančius žmonių, tačiau pranešė, kad potvynio apsemtų gyvenamųjų namų yra dar daugiau.

Kazachstanas pranešė evakavęs daugiau nei 96 000 gyventojų.

Skrajojantys rusų kunigai meldžia, kad potvyniai liautųsi
Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją