Šimtai gyventojų susirinko greta vietos administracijos pastato esančioje Komsomolskajos aikštėje, kad įrašytų vaizdo kreipimąsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. „Telegram“ kanalu „ostorozhno_novosti“ (atsargiai – naujienos) paviešintame vaizdo įraše girdėti, kaip žmonės skanduoja „Putinai, padėk“ ir „Gėda!“

Protestai Rusijoje yra reti, nes valdžia slopina bet kokias nepritarimo apraiškas prezidentui Vladimirui Putinui.

Policija tarnybiniais automobiliais užtvėrė privažiavimą prie merijos ir pareikalavo, kad minia išsiskirstytų. Orenburgo srities prokuratūra pranešė, kad akcija nėra suderinta su valdžios institucijomis, ir įspėjo apie gresiančią atsakomybę už jos rengimą bei raginimą joje dalyvauti.

Mitingo dalyviai reiškė nepasitenkinimą vietos valdžios veiksmais, kurių ši ėmėsi, kai kilo potvynis: evakuacijos organizavimu, kompensacijų dydžiu ir kt., rašo RBC.

Pasak akcijoje dalyvavę žmonės reikalavo Orsko mero V. Kozupicos atsistatydinimo.

Miesto vadovas ir keli administracijos darbuotojai išėjo susitikti su protestuotojais, bet konstruktyvaus dialogo neįvyko.

„Telegram“ kanale Orsk.ru paviešintame vaizdo įraše matyti, kaip žmonės piktinasi regiono valdžios pažadėtomis kompensacijomis ir dėl to, kad niekas iš anksto neperspėjo apie tikėtiną nelaimę. Merijos atstovai pasiūlė gyventojams suformuoti iniciatyvinę grupę ir visas pretenzijas aptarti administracijos pastato viduje.

Sprendžiant iš informacijos, skelbiamos vietos gyventojų leidžiamuose „Telegram“ kanaluose, iš pradžių policija mėgino užkirsti kelią mitingui, bet susirinkusiųjų buvo per daug, kad pavyktų juos išvaikyti. Į aikštę atvyko miesto vadovas V. Kozupica. Pabandė kreiptis į minią, bet buvo nutrauktais šūksniais „Gėda!“ Tada jis ir pasiūlė suformuoti iniciatyvinę grupę, pasirengusią deryboms miesto administracijoje.

Orenburgo srities gubernatorius D. Pasleris susitikimą su gyventojais pradėjo žodžiais „Nereikia kalbėti, kad esate labiausiai nukentėję“. Ištaręs šią frazę, jis pareikalavo kad žmonės išjungtų telefonus, ir paragino juos nesiskųsti, o pademonstruoti vienybę ir patriotizmą kovojant su stichija.

Pirmadienį Rusija pranešė, kad Urale, Volgos srityje ir Vakarų Sibire užtvindyta daugiau nei 10 tūkst. gyvenamųjų namų, gelbėjimo tarnybos evakuoja miestus, užlietus ištvinusių upių.

„Sibiro, Pavolgio (Volgos sritis) ir centrinių federalinių regionų teritorijose prognozuojamas oro temperatūros kilimas, smarkiai tirpsta sniegas, tvinsta upės, – socialinėje žiniasklaidoje pranešė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija. – Užlieta daugiau nei 10 400 gyvenamųjų namų.“

Sekmadienį Rusija paskelbė nepaprastąją padėtį Orenburgo regione, ten Uralo upė užtvindė didžiąją dalį Orsko miesto ir dabar artėja prie pavojingo lygio pagrindiniame Orenburgo mieste. Rusija jau evakavo tūkstančius žmonių, daugiausia Orenburgo srityje prie Kazachstano. Didelė Orsko miesto dalis buvo užtvindyta, kai dėl liūčių pratrūko netoliese esanti užtvanka.

Orenburgo srities valdžia pranešė, kad Orske Uralo upė „nuslūgo devyniais centimetrais“, tačiau vandens lygis Orenburgo mieste, kuriame gyvena apie 550 tūkst. gyventojų, artėja prie pavojingo, „per dieną vanduo pakilo 16 cm iki 872 cm“. Rusijos žiniasklaida citavo merą Sergejų Salminą, sakiusį, kad potvynis greičiausiai bus „neturintis precedento“, ir perspėjusį, kad gali tekti imtis priverstinės evakuacijos.

Pasak Rusijos orų stebėtojos „Rosgidromet“, potvynis bus didžiausias trečiadienį, nukentės keli miesto rajonai. Valdžia taip pat perspėjo apie „neišvengiamą“ vandens lygio kilimą Sibiro Tiumenės ir Kurgano regionuose, ten ištvins didelė Tobolo upė.

Pagalbos tarnybos Kurgane, netoli Kazachstano sienos esančiame mieste, turinčiame maždaug 300 tūkst. gyventojų, pranešė, kad pradėjo „prevencinę evakuaciją“ ir perkėlė 571 žmogų. Kremlius nurodė Kurgano ir Tiumenės valdžiai būti budriai dėl „gamtos anomalijų“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją