„P. Porošenka ir J. Stoltenbergas susitarė dėl Rusijos agresijos skubiai sušaukti Ukrainos ir NATO komisijos posėdį“, - sakoma Ukrainos prezidento spaudos tarnybos pranešime.

P. Porošenka informavo NATO generalinį sekretorių apie incidentą ir atsakomuosius Ukrainos veiksmus, taip pat apie galimą karinės padėties paskelbimą šalyje.

Be to, prezidentas paragino sustiprinti tarptautinį spaudimą Rusijai, kad ši nedelsdama paleistų Ukrainos jūreivius ir laivus.

Pasak spaudos tarnybos, NATO generalinis sekretorius pareiškė remiąs Ukrainos teritorijos vientisumą ir suverenumą ir paragino Rusiją gerbti tarptautinės teisės ir laivybos laisvės Azovo ir Juodosios jūrų akvatorijoje normas.

Sekmadienį Rusijos karinės jūrų pajėgos Kerčės pusiasalyje, prie Kremliaus aneksuoto Krymo pusiasalio krantų, apšaudė ir užgrobė tris Ukrainos karinio jūrų laivyno laivus. Per incidentą keli Ukrainos jūreiviai buvo sužeisti.

Berlyne susitinka Vokietijos, Rusijos, Ukrainos ir Prancūzijos atstovai

Berlyne vyksta Normandijos formato susitikimas, kuriame dalyvaus aukščiausio rango atstovai iš Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos, pranešė Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos atstovai.

Susitikimas buvo suplanuotas iš anksto, jame buvo ketinama aptarti Minsko susitarimų vykdymo eigą, tačiau neabejojama, kad jame taip bus aptarti savaitgalio įvykiai.

Rusija kol kas atsisako paleisti tris perimtus Ukrainos karo laivus, rašo independent.co.uk.

Vokietijos URM taip pat pasmerkė Rusijos vykdomą Kerčęs sąsiaurio blokadą ir pavadino ją nepriimtina.

Rusija kaltina Ukrainą

Sergejus Lavrovas pirmadienį apkaltino Kijevą imantis „pavojingų“ veiksmų Kerčės sąsiauryje. Tą jis padarė po Rusijos ir Ukrainos laivų konfrontacijos Azovo jūroje.

Pasak S. Lavrovo, Ukraina pažeidė tarptautines normas „pavojingais metodais, sukėlusiais pavojų ir riziką įprastam laivų judėjimui toje teritorijoje“.

Sekmadienį pusiasalyje, esančiame ties Maskvos aneksuotu Krymu, Rusija apkaltino tris Ukrainos laivus neteisėtai įplaukus į jos teritorinius vandenis ir juos sulaikė.

Ukraina reikalauja paleisti jos jūrininkus ir jau kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, ragindama imtis sankcijų prieš Rusiją.

S. Lavrovas sekmadienio incidentą pavadino „akivaizdžia provokacija“ ir apkaltino Europos Sąjungą „aklai palaikant“ Ukrainą.

„Raginame Kijevo rėmėjus Vakaruose nuraminti tuos, kurie mėgina pelnyti politinių taškų, keldami karinę isteriją“, - pareiškė Rusijos diplomatijos vadovas, omenyje turėdamas kitąmet vyksiančius Ukrainos prezidento rinkimus.

Konfrontacija Azovo jūroje paskatino nuogąstavimus, kad tarp šalių gali įsiplieksti platesnio masto konfliktas. Vėliau pirmadienį padėtis Kerčės sąsiauryje bus aptarta per neeilinę Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos sesiją.