Parkinsonizmo ir klubo sąnarių ligos kankinamas Jonas Paulius II prieš savo mirtį 2005-aisiais, būdamas 84 metų amžiaus, nebegalėjo nei vaikščioti, nei kalbėti ir tas kančios paveikslas, nors jaudino tikinčiuosius, buvo trikdantis popiežiaus silpnumo vaizdas.

Toji fizinė kančia taip pat atitraukdavo Joną Paulių II nuo Bažnyčiai iškilusių iššūkių, tarp kurių buvo ir pasaulinis kunigų sekso skandalas.

J.Ratzingeris, kuris Jonui Pauliui II mirus buvo išrinktas popiežiumi Benediktu XVI, tuomet buvo 78 metų amžiaus – jis tapo vyriausiu pontifiku per 300 metų.

Jam atsistatydinus tampa aišku, kad jis siekė apsaugoti Bažnyčią nuo dar vienos kankinamos pabaigos ir galbūt galiausiai padėti Bažnyčiai neatsilikti nuo šiuolaikinės medicinos realijų.

Savo pareiškime Benediktas XVI sakė: "Šiuolaikiniame pasaulyje ... siekiant vairuoti šv.Petro laivą ir skelbti Evangeliją, būtina ne tik dvasios, bet ir kūno stiprybė, stiprybė, kuri pastaraisiais mėnesiais manyje tiek nusilpo, kad turėjau pripažinti nesąs pajėgus gerai vykdyti man patikėtos tarnystės".

Bažnyčios vyskupai turi atsistatydinti sulaukę 75 metų amžiaus, o vyresniems nei 80 metų kardinolams draudžiama balsuoti naują popiežių renkančioje konklavoje.

Tik iš popiežių buvo tikimasi, kad jie valdys iki gyvos galvos. Tačiau dabar pirmas per 600 metų popiežiaus atsistatydinimas gali padėti nustatyti šiuolaikinį precedentą, kuris užtikrintų, kad popiežiai, kaip ir kiti didžiulę atsakomybę turintys lyderiai, turės protinių ir fizinių jėgų savo darbui dirbti.

Paryžiaus kardinolas Andre Vingt-Trois sakė, kad Benediktas XVI "sulaužė tabu".

"Jis atsisakė kelių šimtmečių praktikos ir išreiškė nuomonę, kad yra ne tik teisėta, bet galbūt net naudinga popiežiui ... pasitraukti iš savo pareigų", - sakė kardinolas.

"Bet kokiu atveju tai išlaisvinantis veiksmas ateičiai ... Artimiausią šimtmetį, manau, nė vienas iš Benedikto XVI įpėdinių nesijaus morališkai įpareigotas likti iki mirties", - sakė šis prancūzų prelatas.

Milano kardinolas Angelo Scola, kuris laikomas vienu pagrindinių pretendentų į Benedikto XVI vietą, pritaria šiai nuomonei.

"Tai, kaip jis sakė, (daroma) Bažnyčios labui", - pažymėjo A.Scola, kuris yra 71 metų ir kuris taip pat - išrinkimo atveju - būtų senyvas pontifikas.

Benedikto XVI mąstysenos analizė jo sprendimą daro mažiau stebinantį.

Dar 2004 metais tuometis kardinolas J.Ratzingeris sakė, kad ateityje neatmes laiko limitų. Viename interviu italų religiniam žurnalui jis užsiminė, kad žmonėms gyvenant ilgiau "galima svarstyti naujas normas".

2010 metų interviu knygai vokiečių žurnalistui Peteriui Sewaldui Benediktas XVI užėmė nedviprasmišką poziciją dėl to, ar popiežius galėtų atsistatydinti.

"Taip. Jeigu popiežius aiškiai suvokia, kad fiziškai, psichologiškai ir dvasiškai nebepajėgia tvarkytis su savo posto pareigomis, tada jis turi teisę ir, tam tikromis aplinkybėmis, prievolę atsistatydinti", - sakė Benediktas XVI.

Guntheris Simmermacheris, kuris dešimtmečius redagavo Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) leidžiamą katalikišką žurnalą "Southern Cross", sakė, kad nors popiežius ir buvo užsiminęs apie tokią galimybę, naujienos vis tiek buvo netikėtos "net Vatikane įsitaisiusiems žmonėms".

Jis prisiminė, kaip pirmadienio rytą telefonu kalbėjosi su vienu Vatikano pareigūnu ir "maloniai pasišnekučiavo be jokios šito (atsistatydinimo) užuominos".

Vatikano ekspertas kunigas Thomas Reese'as sakė, jog dauguma šiuolaikinių popiežių jautė, kad atsistatydinimas yra nepriimtinas.

Nors Bažnyčios teisė tokią galimybę seniai pripažįsta, popiežiai baiminosi nustatyti precedentus, kurie galėtų paskatinti interesų grupuotes kurijoje spausti atsistatydinti pontifiką dėl priežasčių, visai nesusijusių su jo sveikata.

Popiežius Paulius VI, kuris valdė nuo 1963 metų iki savo mirties 1978-aisiais, tą nuostatą, kuriai dabar iššūkį metė Benediktas XVI, apibendrino taip: "Iš tėvystės negalima atsistatydinti".