„Jūsų buvimas čia, šioje aikštėje, yra vilties Dievu ženklas. Neleiskite, kad iš jūsų būtų atimta ši viltis ir gyvenimo džiaugsmas“, – sakė jis, baigdamas savaitinę „Viešpaties angelo“ maldą ir kreipimąsį.

Pranciškus ne kartą ragino Europos valstybes priimti žmones, bėgančius nuo karo ir vargų per šią didžiausią po Antrojo pasaulinio karo žemyno migrantų krizę.

Po maldos popiežius „su didele meile“ sveikino Vatikane „esančias etnines bendruomenes“ ir „žmones, kurie padeda (migrantams) ir (juos) priima“.

„Brangūs migrantai ir pabėgėliai, kiekvienas iš jūsų nešate istoriją, kultūrą ir brangias vertybes, – sakė Pranciškus. – Deja, daugelis iš jūsų patyrėte vargą, priespaudą ir baimę“.

Renginys buvo dalis Katalikų Bažnyčios jubiliejinių Gailestingumo metų, kuriuos Pranciškus sekmadienį pavadino „ migrantų jubiliejumi“.

Pranciškus taip pat maldėsi už ekstremistų atakų Burkina Fase ir Indonezijoje aukas ir sakė, jog prašo Dievo, kad tarptautinės bendrijos pastangos siekti taikos sulauktų rėmimo.

„Tegu Dievas priima juos Savo namuose“, – apie aukas sakė pontifikas.

Mažiausiai 28 žmonės žuvo, kai su „al Qaeda“ susiję ekstremistai šią savaitę surengė ataką prieš viešbutį ir kavinę Burkina Faso sostinėje Vagadugu.

Dar aštuoni žmonės žuvo per mirtininko išpuolį ir musulmonų kovotojų šaudymus Džakartoje Indonezijoje.

Čekijos lyderis: musulmonų „neįmanoma integruoti“ Europoje

Tuo tarpu Čekijos prezidentas Milošas Zemanas, garsėjantis savo liepsningais, prieš migrantus nukreiptais komentarais, sekmadienį pareiškė, jog beveik neįmanoma integruoti musulmonų bendruomenės į Europos visuomenę.

„Vakarų Europos šalių, kurios turi getus ir išskirtus rajonus, patirtis rodo, kad musulmonų bendruomenės integravimas yra praktiškai neįmanomas“, – sakė M.Zemanas interviu televizijai.

Milošas Zemanas

„Tegu jie turi savo kultūrą savo šalyse ir neneša jos į Europą, (nes) kitaip tai baigsis kaip Kelne“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje masinius moterų užpuolimus Naujųjų metų išvakarėse, Vokietijoje ir kitur.

„Integracija įmanoma su kultūromis, kurios yra panašios, ir tie panašumai gali varijuoti“, – sakė jis ir pažymėjo, kad vietnamiečių bei ukrainiečių bendruomenės sugebėjo integruotis į Čekijos visuomenę.

71 metų M.Zemanas, kairiojo sparno atstovas ir pirmasis tiesiogiai išrinktas Čekijos prezidentas, ne kartą kritiškai kalbėjo apie Europą pasiekusią migrantų ir pabėgėlių bangą.

Anksčiau šį mėnesį M.Zemanas tvirtino, kad šį srautą suorganizavo Egipto Musulmonų brolija, naudojanti kelių valstybių pinigus ir siekianti „palaipsniui perimti Europos kontrolę“.

Praėjusių metų pabaigoje M.Zemanas į Europą plūstančių pabėgėlių bangą pavadino „organizuota invazija“ ir paragino jaunus vyrus iš Sirijos ir Irako verčiau „paimti ginklus“ prieš „Islamo valstybę“ (IS), o ne bėgti.

Daugiau kaip milijonas migrantų, daugiausia iš karo ir smurto krečiamų Afganistano, Irako ir Sirijos, atvyko į Europą 2015 metais, tačiau vos saujelė jų pasirinko likti Čekijoje.