Popiežius patvirtino dekretą, pagal kurį O.Romero buvo nužudytas per „tikėjimo neapykantą“, ir ratifikavo kardinolų komisijos ir teologijos ekspertų rekomendacijas, nurodoma Vatikano pranešime.

Tai reiškia, kad O.Romero gali būti beatifikuotas, nepriskyrus jam jokio stebuklo. Paprastai Katalikų Bažnyčia palaimintaisiais skelbia tuos išrinktuosius, kuriems yra priskiriama po vieną stebuklą, o šventaisiais tampama po mažiausiai dviejų jiems priskiriamų „patvirtintų“ stebuklų.

Taigi, kad O. Romero būtų paskelbtas šventuoju, po beatifikavimo jam dar reikės priskirti vieną įtikinamą stebuklą.

Paprastai toks stebuklas būna kokio nors ligonio, kuris meldžiasi prašydamas sveikatos, nepaaiškinamas išgijimas.

Pranciškus, kuris yra pirmasis popiežius iš Lotynų Amerikos, pradėjo O.Romero paskelbimo šventuoju procesą netrukus po savo išrinkimo 2013 metų kovą.

Prie Jono Pauliaus II ir Benedikto XVI šis procesas buvo įstrigęs, nes Pranciškaus pirmtakai laikė jį per daug artimu Išvadavimo teologijos (Liberation Theology) radikaliam judėjimui, kuris akcentuoja pagalbos neturintingiesiems ir pasipriešinimo neteisingumui svarbą.

San Salvadoro arkivyskupas buvo nušautas 1980 metų kovo 24 dieną, kai laikė mišias vienos ligoninės koplyčioje. Savo homilijose dažnai pasisakydavo prieš represijas ir skurdą.

Jo nužudymas buvo vienas labiausiai šokiravusių nusikaltimų per ilgalaikį JAV palaikomos vyriausybės ir kairiųjų sukilėlių, per kurį dešinieji ir mirties būriai nužudė tūkstančius žmonių. Dėl O.Romero nužudymo niekas nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Pilietinis karas, vienas žiauriausių Šaltojo karo laikų konfliktų, pareikalavęs maždaug 75 tūkst. žmonių gyvybių, baigėsi 1992 metais paliaubų sutartimi.

O.Romero beatifikavimo ceremonija turėtų vykti San Salvadore, bet konkrečios datos Vatikanas nenurodė. Praėjusį mėnesį kalbėdamas su žurnalistais Pranciškus atmetė galimybę asmeniškai keliauti į šią ceremoniją, bet pridūrė, kad jai vadovaus Vatikano pareigūnas.