Teheranas, keršydamas už skausmingą Izraelio smūgį Irano konsulatui Damaske, įvykusį anksčiau šį mėnesį, šeštadienį užpuolė Izraelį keliomis balistinių bei sparnuotųjų raketų bangomis, taip pat sprogmenis nešančiais dronais.

Nors Irano kariuomenė tvirtino, kad puolimas „pasiekė visus savo tikslus“, jo padariniai buvo nereikšmingi – šiek tiek apgadinta tik Nevatimo oro pajėgų bazė šalies pietuose. Be to, nuo perimtos raketos fragmentų sužeista viena 7 metų beduinų mergaitė.

Du JAV pareigūnai kanalui „ABC News“ tvirtino, kad mažiausiai pusės Irano raketų į Izraelį arba nepavyko paleisti, arba jos sugedo skrisdamos, arba nukrito nepasiekusios savo tikslų.

Kaip rašo „Politico“, ribotus atakos padarinius nulėmė du pagrindiniai veiksniai: pažangios ir daugiasluoksnės Izraelio oro gynybos – priešbalistinės sistemos „Arrow“ ir sistemos „Iron Dome“ – atsparumas bei efektyvumas ir nepaprastai glaudus Izraelio bei jo Vakarų sąjungininkių – Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos – bendradarbiavimas.

JAV prezidentas Joe Bidenas, pasmerkęs „precedento neturintį“ puolimą, sakė, kad atremti raketų baražą padėjo amerikiečių lėktuvas ir du JAV eskadriniai minininkai, iš kurių vienas į šį regioną buvo perkeltas po balandžio 1 dienos Izraelio smūgio Irano konsulatui. Atremti ataką taip pat padėjo Didžioji Britanija ir Prancūzija.


JAV karo laivai rytinėje Viduržemio jūros dalyje numušė mažiausiai tris balistines raketas, CNN sakė vienas JAV pareigūnas. JAV pajėgos, kaip pranešama, taip pat perėmė 70 smogiamųjų dronų.

Izraelis nurodė, kad per ataką, kurią Teheranas pavadino operacija „Sąžiningas pažadas“, buvo paleisti 185 dronai, 110 raketų „žemė-žemė“ ir 36 sparnuotosios raketos. Dauguma šių ginklų buvo paleisti iš Irano, nedidelė dalis – iš Irako bei Jemeno.

Socialinės žiniasklaidos pranešimuose plito filmuota medžiaga, kurioje matyti, kaip Izraelio link judantys dronai „Shahed“ per Irano teritoriją skrenda itin žemai, kad jų neaptiktų radarai. Tačiau tai nepadėjo. Pasak Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovo spaudai, kontradmirolo Danielio Hagari, „99 proc.“ dronų ir raketų buvo perimta.

Iš esmės jokia kita pasaulio šalis nebūtų sugebėjusi susidoroti su tokio masto puolimu, rašo „Politico“. Ukraina, turinti raketų „Patriot“, pastarosiomis savaitėmis nesugebėjo apsaugoti savo energetikos infrastruktūros nuo daug mažesnių Rusijos raketų bei dronų atakų.

„Per pastaruosius 15 metų Izraelis, ruošdamasis tokioms atakoms kaip šiandien, deramai tobulino savo oro gynybą ir papildė ją naujomis sistemomis, galinčiomis perimti balistines raketas, paleistas net iš 2400 kilometrų atstumo“, – teigė buvęs JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas politiniams ir kariniams reikalams R. Clarke`as Cooperis. „Perėmimo nuotolis siekia Iraną ir tas šalis, kur bazuojasi Irano remiamos karinės grupuotės, pavyzdžiui, Jemeną, Siriją ir Iraką“, – pridūrė jis.

Iranas atakavo Izraelį

Izraelio antibalistinės raketos „Arrow“ („Strėlė“) yra šalies oro gynybos sistemos priešakyje. Izraelis taip pat turi vidutinio nuotolio raketoms naikinti pritaikytą sistemą „David’s Sling“ („Dovydo laidynė“) ir „Iron Dome“ („Geležinis kupolas“), kuri skirta trumpesnio nuotolio raketoms numušinėti. „David’s Sling“ pirmą kartą sėkmingai panaudota 2023 m. gegužės mėnesį, vykstant tarpvalstybiniams susirėmimams su Gazos Ruože įsikūrusiais „Hamas“ kovotojais.

Izraelio priešraketinės gynybos organizacijos direktorius Moshe Patelis sakė, kad šalies „Žvaigždžių karų“ programa, į kurią investuojama jau beveik 40-imt metų, atsipirko šeštadienio naktį.

„Visos mūsų gynybos sistemos pasirodė tinkamai, – nurodė M. Patelis. – Jų veiksmai buvo koordinuoti dėl ilgalaikio pasiruošimo, galimų atakų modeliavimo ir integravimo su koviniais daliniais.“

Daugiasluoksnę gynybos sistemą finansuoja Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) – skaičiuojant nuo 2009-ųjų, jai skyrė 3,4 mlrd. JAV dolerių (apie 3,2 mlrd. eurų).

Šeštadienį, balandžio 13 d., Joe Bidenas pabrėžė pagalbos svarbą Izraelio gebėjimui apsiginti nuo Irano apšaudymų. Anot jo, Amerikos pagalba leido Izraeliui perimti „beveik visas“ raketas ir dronus, paleistus Irano. Taip pat J. Bidenas pabrėžė JAV karinių išteklių vaidinamą didelį vaidmenį.

„Netoliese dislokuotos pajėgos ir išskirtiniai mūsų karių gebėjimai leido padėti Izraeliui numušti beveik visus bepiločius ir raketas“, – sakė J. Bidenas.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas taip pat įvardijo šiuos du veiksnius kaip pagrindinę priežastį, kodėl Irano ataka buvo nesėkminga, ir paminėjo „įspūdingas operacijas“, atliktas Izraelio ginkluotųjų pajėgų ir Izraelio sąjungininkų, pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės (JK) naikintuvai numušinėjo dronus netoli Sirijos ir Irako pasienio, paleistus, kaip teigiama, Irano remiamų kovotojų.

Izraelio ginkluotosios pajėgos teigė, kad dėl „sistemos „Arrow“ ir strateginių partnerių pagalbos daugelį paleistų raketų ir dronų pavyko perimti“ prieš jiems patenkant į Izraelio teritoriją. JAV ir Prancūzijos išankstinio perspėjimo ir kontrolės orlaiviai užtikrino, kad Izraelio karo lėktuvai turėtų pakankamai laiko raketoms ir bepiločiams perimti, „Politico“ sakė Izraelio karininkas.

„Pastarąsias keletą dienų glaudžiai koordinavome savo veiksmus su Vašingtonu, Londonu ir Paryžiumi, ruošdamiesi laukiamai atakai, ir tai pasiteisino“, – sakė anonimu likti panoręs karininkas.

Britų pilotai numušė „keletą“ Irano dronų, sekmadienį patvirtino JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas. Anot premjero, penktadienį jis sušaukė skubų ministrų kabineto posėdį, kad būtų nuspręsta dėl „veiksmų plano“ laukiamai Irano atakai prieš Izraelį atremti. Į regioną taip pat buvo nusiųstą papildomų pilotų.

„Tarptautiniu mastu koordinuoti veiksmai, prie kurių prisidėjo ir JK, leido perimti beveik visas raketas ir išvengti aukų ne tik Izraelyje, bet ir kaimyninėse šalyse, tokiose kaip Jordanija“, – sekmadienį socialiniame tinkle X paskelbtame vaizdo įraše sakė R. Sunakas.

Penktadienį, likus dienai iki Irano atakos, Y. Gallantas ir vyresnieji karininkai kartu su JAV centrinės vadavietės vadu Izraelyje esančioje aviacijos bazėje apžvelgė Izraelio gynybos planus. „Aptarėme glaudų bendradarbiavimą tarp JAV ir Izraelio, tarp mūsų gynybos sistemų ir kariuomenių“, – po susitikimo paaiškino Y. Gallantas.

Pareiškęs, kad dronų ir raketų atakos „tikslai buvo pasiekti“, Irano ginkluotųjų pajėgų štabo viršininkas generolas Mohammadas Bagheri taip pat paskelbė, jog, „mūsų nuomone“, operacija baigta. Suvokdamas galimo Izraelio atsako grėsmę, jis patikino: „Esame visiškai pasiruošę ginti savo šalį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją