Apklausos rodo, kad 41 metų Volodymyras Zelenskis, jokios politinės patirties neturintis humoristas, lengvai įveiks prezidentą Petro Porošenką per sekmadienį vyksiantį rinkimų antrąjį ratą.

Valandą trukę debatai Kijevo olimpiniame stadione vainikavo kelias savaites trukusią įtemptą rinkimų kampaniją karo draskomoje 45 miln. gyvnetojų turinčioje šalyje, laikomoje buferiu tarp Europos Sąjungos ir Rusijos.

„Nesu politikas“, – pareiškė V. Zelenskis, sakydamas savo įžanginę kalbą per pirmuosius ir vienintelius prezidento rinkimų kampanijos politinius debatus.

„Esu paprastas žmogus, atėjęs sugriauti šią sistemą“, – pridūrė jis.

Petro Porošenkos ir Volodymyro Zelenskio debatai

„Esu jūsų klaidų ir pažadų rezultatas“, – tęsė V. Zelenskis, kreipdamasis į 53 metų prezidentą, žiūrovams plojant ir švilpiant.

Televizijos serialo žvaigždės dalyvavimas rinkimuose iš pradžių atrodė kaip pokštas, bet jam pavyko aplenkti isteblišmentui priklausančius oponentus, pasinaudojus visuomenėje tvyrančiu nusivylimu dėl korupcijos, šlubuojančios ekonomikos ir Maskvos remiamo separatistinio konflikto Ukrainos rytuose.

Policija nurodė, kad stadione buvo susirinkę daugiau kaip 20 tūkst. žiūrovų.

Rinkimų šou

P. Porošenka, dėvėjęs kostiumą be kaklaraiščio, kai kada atrodė labiau pasitikintis savimi, bet įgudęs šoumenas V. Zelenskis per šį renginį dominavo ir dažnai priversdavo Ukrainos lyderį pereiti į gynybą, žerdamas virtines kaltinimų.

Kostiumą su liemene ir kaklaraiščiu vilkėjęs V. Zelenskis atrodė nusiteikęs ryžtingai, demonstravo aktoriaus sugebėjimus ir elgėsi gana teatrališkai, demonstruodamas pergalės ženklus ir savo kalbą gausiai papildydamas įsimintinais šūkiais.

Vienu metu jis priklaupė ant vieno kelio, pagerbdamas žuvusius kare su separatistais, priversdamas P. Porošenką padaryti tą patį.

Varžovai abu pasirodė ant scenos ir pradėjo debatus teigiama gaida, paspausdami vienas kitam ranką, bet tučtuojau abu perėjo į puolimą.

Už jų stovėjo kandidatų žmonos, rinkimų štabo nariai ir rėmėjai, įskaitant kelis uniformuotus karius, palaikiusius P. Porošenką.

Ukrainos lyderis stengėsi pabrėžti, kad V. Zelenskis yra neišbandytas ir nepatyręs veikėjas, lengvai keičiantis retoriką priklausomai nuo auditorijos.

„Teturime gražų ir blizgantį saldainio popierėlį, kuriame kiekvienas gali rasti tai, ko ieško“, – emocingai kalbėjo dabartinis valstybės vadovas.

Jis teigė, kad V. Zelenskis pastaruosius kelerius metus vengė aktyvios tarnybos kariuomenėje ir pareiškė, jo favoritas nesugebėtų duoti atkirčio Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

„Aktorius be jokios patirties negali vadovauti karui su agresore“, – pabrėžė prezidentas.

P. Porošenko taip pat pažėrė kritikos V. Zelenskio ryšiams su prieštaringai vertinamu verslo magnatu Ihoriu Kolomoiskiu, kurio televizija transliuoja šio komiko šou.

Petro Porošenka, Volodymyras Zelenskis

V. Zelenskis pareiškė, kad į užsienį pasitraukęs I. Kolomoiskis būtų įkalintas, jeigu jis būtų pažeidęs kokius nors įstatymus.

„Porošenka pralaimėjo“

Daugelis apžvalgininkų sakė, kad debatus laimėjo komikas.

„Porošenka pralaimėjo – patinka jums tai ar ne“, – per „Facebook“ pareiškė rašytojas ir prodiuseris Ilarionas Pavliukas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, kad renginys virto „cirku“.

Debatai užbaigė ilgą rinkimų kovą, vietomis virsdavusią farsu. Jos metu, kaip ir per pačius debatus, kandidatai ne kartą apsikeitė įžeidimais, o V. Zelenskis pareikalavo pasidaryti tyrimus dėl alkoholio ir narkotikų vartojimo.

Viešosios nuomonės apklausą atlikusios bendrovės „Rating“ ketvirtadienį paskelbtais duomenimis, V. Zelenskį palaiko 73 proc. apklaustųjų, tuo metu už P. Porošenką pasiruošę balsuoti 27 proc. rinkėjų.

Po 2014 metų sukilimo prie valdžios vairo stojusiam P. Porošenkai jo rėmėjai yra dėkingi už vykdomą ekonomikos reformą, kariuomenės pertvarkymą, Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atskyrimą nuo Rusijos ir bevizes keliones po Europos šalis.

Petro Porošenka, Volodymyras Zelenskis

Tačiau pirmajame rinkimų ture praėjusį mėnesį jis gavo tik kiek daugiau nei pusę V. Zelenskio surinktų balsų.

Šie rinkimai bus labai svarbūs Ukrainai, svajojančiai kada nors įstoti į Europos Sąjungą ir NATO.

Ukrainoje teberusena karas su Maskvos remiamais separatistais rytinėje pramoninėje šalies dalyje, per kurį jau žuvo 13 tūkst. žmonių.

Be to, spalį Ukrainoje vyks parlamento rinkimai.

Vakarų šalys atidžiai stebi šias varžybas ir nerimauja, kad naujoji vyriausybė gali sužlugdyti kelerius metus vykdytas reformas.

Jeigu prezidentu taps V. Zelenskis, daugiausiai grėsmių kiltų dėl „politikos nedarnumo, kylančio iš patirties stygiaus“, taip pat „netinkamos oligarchų ir Rusijos įtakos“, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Vakarų diplomatas.