Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas antradienį kalbėdamas parlamente Londone užsiminė apie šias galimybes, tačiau kartu įspėjo nedaryti skubotų išvadų.

„Kai aš pagalvoju apie pasaulio čempionatą šią vasarą, manau, kad įprastas Jungtinės Karalystės dalyvavimas yra labai sunkiai įsivaizduojamas“, - kalbėjo ministras, turėdamas omenyje spėliones dėl Rusijos vaidmens buvusio rusų šnipo S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimo atveju. Pasaulio futbolo čempionatas Rusijoje vyks birželio 14-liepos 15 dienomis.

B. Johnsonas, be to, sakė, kad labai įmanoma, kad britų vyriausybė bus priversta vėl pagalvoti apie sankcijas ir kitokias priemones, jei įtarimai Rusijos atžvilgiu pasitvirtins. Tačiau esą būtų neteisinga daryti skubotas išvadas.

Ministras nepasakė, ar jis yra už Londono sankcijas Rusijai, ar Europos Sąjungos (ES) baudžiamųjų priemonių, paskelbtų Maskvai dėl paramos separatistams Rytų Ukrainoje, sugriežtinimą.

B. Johnsonas patvirtino, kad už 140 km į pietvakarius nuo Londono esančiame Solsberio mieste ant suoliuko šalia prekybos centro be sąmonės rasti vyras ir moteris yra 66-erių S. Skripalis ir jo 33-ejų duktė Julija. Abiejų jų būklė yra kritiška.

S. Skripalis 2006 metais dėl kaltinimų šnipinėjus Didžiosios Britanijos naudai Rusijoje buvo nuteistas 13 metų kalėti. Ilgametis rusų karinės žvalgybos GRU pulkininkas esą britų užsienio žvalgybai MI6 įvardijo rusų agentų Europoje pavardes ir už tai gavo 100 000 dolerių (81 000 eurų). 2010 metais tuometis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas suteikė S. Skripaliui malonę. Nuo 2010 metų buvęs pulkininkas gyvena Didžiojoje Britanijoje.

Borisas Johnsonas

Ši spėjama ataka prieš S. Skripalį sužadina prisiminimus apie buvusio rusų šnipo Aleksandro Litvinenkos nunuodijimą. Kremliaus kritikas 2006-aisiais Londone buvo nunuodytas radioaktyviu poloniu 2010. Pagrindiniais įtariamaisiais laikomi du rusai. Atakai, anot britų tyrimo, galėjo pritarti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Be kita ko, todėl S. Skripalio atveju įtarimų sukėlė Maskva. Didžiosios Britanijos žemųjų parlamento rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Tomas Tugendhatas sakė, kad incidentas įvykdytas „rusų braižu“. Rusija tuo tarpu antradienį pareiškė neturinti jokios informacijos apie „tragišką“ incidentą.