Per valstybinę televiziją ir pirmuosiuose laikraščių puslapiuose skelbiami pranešimai apie povandeninio laivo paleistą raketą, įrodančią nenuginčijamą Šiaurės Korėjos karinių technologijų pažangą.

Šis įvykis pažymėtas tradicine masinių šokių švente įvairiose šalies vietose. Daugiausia šokėjų susirinko sostinės Kim Ir Seno aikštėje.

Masiniai šokiai – įprasta Šiaurės Korėjos švenčių tradicija. Jie organizuojami per valstybines šventes ir svarbius gimtadienius.

Tokie renginiai retai kada vyksta spontaniškai. Dažniausiai jie režisuojami, o vietos parenkamos priešais svarbius politinės reikšmės paminklus. Po sėkmingo vandenilinės bombos bandymo sausio mėnesį taip pat buvo šokama. Šventės akimirkas užfiksavusiuose vaizdo įrašuose įamžinta jauna puošniai apsirengusi moteris, šokanti priešais akmens statulą.


Ginklavimosi pasiekimams skirta šventė siejama ir su devizu „Svarbiausia – kariuomenė“ pagrįstos Songuno politikos įvedimo sukaktimi.

Šią politiką 1960-aisiais pradėjo vykdyti Kim Džonguno tėvas Kim Čen Iras. Ji pagrįsta prioritetine Šiaurės Korėjos kariuomenės padėtimi sprendžiant visus valstybės politinius ir finansinius klausimus.

Po sėkmingo Pchenjano balistinės raketos bandymo Kim Džongunas nuoširdžiai sveikino valstybės pareigūnus. Valstybinė žiniasklaida praneša, kad šį įvykį Šiaurės Korėjos vadovas pavadino didžiausia iš visų sėkmių.

Nepaisant šalyje rengiamų švenčių, atmosfera Pchenjane tebėra įtempta. Žmonėms linksminantis, sostine pravažiavo karinis konvojus.

Pastaruoju metu per Šiaurės Korėjos televiziją rodoma daugiau nei įprastai su kariuomene susijusių vaizdų. Visoje šalyje transliuojami įrašai, kuriuose nufilmuoti per purvą arba ledą žygiuojantys kareiviai. Gali būti, kad ruošiamasi artėjančiam konfliktui.

DELFI primena, kad naujausias raketos bandymas buvo įvykdytas, kai Šiaurės Korėja keliomis dienomis anksčiau pagrasino prevenciniu branduoliniu smūgiu Pietų Korėjos ir JAV pajėgoms, pirmadienį pradėjusioms kasmetines pratybas „Ulchi Freedom“. Seulas ir Vašingtonas tvirtina, kad jų pratybos – yra grynai gynybinio pobūdžio, bet Pchenjanas jas laiko sąmoningai provokuojamomis.

Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime sakoma, kad raketą paleidusi Šiaurė aiškiai nusiteikusi eskaluoti įtampą ir kelia „rimtą iššūkį“ Korėjos pusiasalio saugumui, taip pat pažeidžia Jungtinių Tautų rezoliucijas. „Tvirtai ir griežtai reaguosime į bet kokias Šiaurės provokacijas“, – pabrėžė kariškiai.

Šiaurės Korėja pastaruoju metu – balandį ir liepą – išbandė kelias iš povandeninių laivų paleidžiamas balistines raketas (SLBM), bet rezultatų buvo įvairių. Anksčiau raketos nuskriedavo ne toliau negu 30 km, o Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime pripažįstama, kad trečiadienį atliktas bandymas žymi aiškią pažangą.

Pietų Korėjos gynybos ministerija nurodė, kad Šiaurės Korėja gali per 3–4 metus pasigaminti visiškai veikiančių SLBM. Jeigu Pchenjanas susikurtų šiuos pajėgumus, Šiaurės Korėjos branduolinių smūgių grėsmė taptų visiškai kito lygio. Stalinistinė valstybė įgytų galimybę smogti toli nuo Korėjos pusiasalio ir potencialiai atsakyti į prieš ją nukreiptą branduolinę ataką.