„Esu daugiau nei pasipiktinęs, kai girdžiu Rusijos prezidentą nuolat įspėjantį, jog dėl ginkluoto konflikto gali būti civilių aukų“, – Vokietijos parlamente sakė O. Scholzas. „Didesnio cinizmo negali būti“, – sakė jis.

Izraelis bombarduoja Gazos Ruožą reaguodamas į spalio 7 d. „Hamas“ surengtą išpuolį, per sieną įsiveržusi grupuotė Izraelyje nužudė daugiau nei 1 400 žmonių, daugiausia civilių, dar apie 200 paėmė įkaitais. Per Izraelio antskrydžius Gazos Ruože, blokuojamo anklavo valdžios teigimu, irgi žuvo daugiau nei 3000 žmonių, tačiau šių skaičių neįmanoma nepriklausomai patikrinti, o palestiniečiai linkę juos išpūsti. Izraelis sutelkė prie sienos karius ir rengiasi sausumos puolimui, kad sunaikintų „Hamas“ vadovybę ir narius.

V. Putinas perspėjo, kad numatomas sausumos puolimas lems civilių aukas, o tai „visiškai nepriimtina“. Jis taip pat „tragedija“ vadino sprogimą prie Gazos ligoninės. „Tai baisus įvykis (...) Labai tikiuosi, jog tai bus signalas, kad šį konfliktą reikia kuo greičiau baigti“, – sakė jis.

Po antradienio sprogimo „Hamas“ pareiškė, kad į ligoninę per oro antskrydį smogė Izraelis. Tačiau Izraelis surinko ir pateikė įrodymus, jog ten sprogo kovotojų grupuotės „Islamo džihadas“ netinkamai paleista raketa. JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį taip pat sakė, kad Izraelis dėl to nekaltas, sprogimą sukėlė „teroristinės grupuotės Gazoje paleista raketa“.

Krizė Artimuosiuose Rytuose atitraukė tarptautinį dėmesį nuo Ukrainos, daugiau nei 600 dienų kovojančios su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis. Jungtinių Tautų duomenimis, nuo 2022 m. vasario, kai Rusija pradėjo invaziją, Ukrainoje žuvo daugiau nei 9000 civilių.

Kalbėdamas parlamente prieš Europos Sąjungos viršūnių susitikimą Briuselyje, O. Scholzas pažadėjo, kad blokas ir toliau rems Ukrainą. Pasak jo, per susitikimą bus kalbama apie tai, „kaip galime garantuoti, kad šią žiemą būtų padaryta tai, kas reikalinga“, Kyjivui rengiantis naujiems Rusijos puolimams prieš šalies infrastruktūrą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)