Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos lyderis Aliksandras Lukašenka pirmadienį surengė skubų posėdį, kuriame dalyvavo teisėsaugos institucijų vadovai.

„Vesna“ centro darbuotojų duomenimis, K. Maksimenko buvo sulaikyta vasario 26 d. Jokių žinių apie sulaikymo priežastį ir dabartinę merginos buvimo vietą kol kas negauta. Taip pat neaišku, ar šis sulaikymas kaip nors susijęs su incidentu aerodrome, skelbia „Belsat“.

Be to, jėgos struktūrų pareigūnai pradėjo naršyti socialinius tinklus, ieškodami tų, kurie nepalankiai komentuoja pranešimus apie sprogimus Mačuliščų aerodrome, įspėja buvusių baltarusių saugumo pajėgų asociacija BYPOL.

Baltarusiams patariama būti apdairiems ir neišsiduoti.

Aliaksandras Lukašenka

Sustiprinta išvykstančių iš Baltarusijos patikra. Kiek anksčiau buvo išplatina informacija apie tai, jog jėgos struktūrų pareigūnai vaikštinėjo po vietos gyventojų namus ir stabdė automobilius, kad juos patikrintų.

Delfi primena, kad stebėjimo grupė „Belaruski Gajun“ pranešė, jog Rusijos karinį lėktuvą „A-50U“ Baltarusijos Mačuliščų aerodrome (Minsko sritis) atakavo baltarusių diversantai. Jie esą panaudojo du dronus.

„Baltarusijos partizanų ataka prieš Rusijos tolimojo radiolokacinio aptikimo sistemos lėktuvą „A-50U“ Mačuliščuose buvo surengta panaudojus du dronus... „Belaruski Gajun“ taip pat turi informacijos, kad Lukašenkos pareigūnai rado rankinę su dronų valdymo pultais“, – sakoma stebėjimo grupės pranešime „Telegram“ kanale.

Pasak šaltinių, diversiją įvykdę baltarusiai sėkmingai pasislėpė ir yra užsienyje.

Mačuliščai – nedidelė gyvenvietė Minsko srityje, kur yra Rusijos kariuomenės aktyviai naudojamas aerodromas. Rusai čia laiko savo naikintuvus „MiG-31K“, galinčius nešti hipergarsines raketas „Kinžal“. Kiekvieną sykį jiems pakilus visoje Ukrainoje skelbiamas oro pavojus.

BYPOL nuotr.

Vasario 26-osios rytą Mačuliščų aerodrome nugriaudėjo sprogimai. Netrukus buvo sužinota, kad atakos taikinys buvo Rusijos lėktuvas „A-50U“. Gautomis žiniomis, orlaivis smarkiai nukentėjo ir, pasak šaltinių, „tikrai jau niekur nebeskris“.

Rusija turi tik devynis tokius lėktuvus. Vieno tokio orlaivio kaina – daugiau kaip 300 mln. eurų.

BYPOL vadovas Aliaksandras Azarovas „Belsat“ pasakojo, kad partizanai, plano „Peremoga“ dalyviai, pasirinko taikinį, nes rusų karinės aviacijos aerodromas prie Minsko buvo silpnai saugomas: „Kai planuojame akcijas, pasirenkame daug įvairių objektų, viskas priklauso nuo galimybių, nuo žvalgybos. Buvo pakankamai variantų, tik pamatėme, kad lėktuvas praktiškai nesaugomas, todėl ir pasirinkome šį objektą. Jie elementariai atsipalaidavo. Anksčiau kareiviai saugojo visus oro uostus, net apkasai iškasti. Dabar jie ramiai vaikšto, galvoja, visus užgniaužė.“

„Tegu laukia tęsinio“, – kalbėjo jis.

BYPOL pranešė, kad operacijai buvo nupirkti paprasti bepiločiai, tik juos pritaikė atakai.

„Bepiločius visada reikia perdaryti, nėra specialių bepiločių, kad štai, nusipirkai – ir jis viską padarys“, – kalbėjo A. Azarovas.

Jis nepatvirtino, bet ir nepaneigė „Telegram“ kanalo „Belaruski Gajun“ informacijos apie tai, kad buvo du bepiločiai: „Skaičiaus neįvardinsiu – tegu patys aiškinasi, kiek jų [bepiločių] buvo.“

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Baltarusijoje ir su Ukraina besiribojančiuose Rusijos regionuose, ypač geležinkelių sistemoje, buvo įvykdyti keli sabotažo aktai.

Baltarusijos pajėgos tiesiogiai nedalyvauja Rusijos kare su Ukraina, tačiau A. Lukašenka leido okupantams naudotis savo teritorija.

Rusija ir Baltarusija įkūrė bendrą karinį dalinį ir surengė daugybę pratybų. Baltarusijoje buvo dislokuota nemažai Rusijos karo lėktuvų ir išankstinio įspėjimo bei valdymo orlaivių.

„Didžiuojuosi visais baltarusiais, kurie ir toliau priešinasi rusų hibridinei Baltarusijos okupacijai ir kovoja už Ukrainos laisvę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)