Ankstesnėse derybose amerikiečiai tvirtino, jog būtina išvesti karius, nes jų buvimas kelia įtampą ir baimę.

Kaip informuoja newsru.com, kovo 31 d. kareivių skaičius, lyginant su praėjusios savaitės pabaigos duomenimis, sumažėjo mažiausiai keturis kartus ir toliau mažėja.

Praėjusį penktadienį rusų kareivių skaičius pasienyje, ukrainiečių ekspertų vertinimu, buvo apie 40 tūkst. (nors buvo kalbėta ir apie 100 tūkst.), o dabar – apie 10 tūkst.

Maskva ne tik karštai tikina, kad neketina įsiveržti į Ukrainą, bet ir realiai atitraukė kai kuriuos dalinius nuo sienos... Tai nereiškia, kad galima nusivilkti milinę ir eiti namo, tačiau įsiveržimo tikimybė žymiai sumažėja. Galima sakyti, jog prieš savaitę Rusijos įsiveržimo tikimybę vertinome 80 proc., dabar – apie 50 proc. Tai džiugina“, – teigė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas.

Tiesa, Ukrainos valdžia dar nepateikė jokių oficialių duomenų.

Žvalgyba: tikimybė, jog Rusija puls Ukrainą, pasiekė kritinį lygį

Tuo metu ekspertai tikina, kad tikimybė, jog Rusija Ukrainos teritorijoje imsis karinių veiksmų, šią savaitę pasiekė kritinį lygį. Tokią informaciją suteikė JAV, Ukrainos žvalgyba ir nepriklausomi ekspertai, „TSN.Tižden“ cituoja rus.newsru.ua.

Kol kas pasakyti, jog rizika sumažėjo, negalima. Nei Ukrainos diplomatai, nei Jungtinės Tautos, po generalinio sekretoriaus pokalbių su Rusijos valdžia, negali suteikti garantijų, jog daugiatūkstantinė Rusijos kariuomenė prie sienos su Ukraina susirinko šiaip sau.

„TSN.Tižden“ skelbia, kad šiuo metu Rusijos kariai prie sienos su Ukraina persigrupuoja. Jie atsitraukė iš Luhansko srities, tačiau ir toliau koncentruojasi netoliese Charkovo. Taip pat fiksuojamas ir karių skaičiaus Černigovo srityje, iš kur Kijevą automobiliu galima pasiekti per tris valandas, augimas.

Kaip teigia amerikiečių žvalgyba, Rusija prie sienos su Ukraina sutelkė 30 tūkst. karių. Ukrainos valdžios teigimu, šis skaičius gali siekti ir beveik 100 tūkst. Apie galimo karinio konflikto tikimybę liudija ir tai, jog didžiąją šių pajėgų dalį sudaro šturmui pasirengę desantininkai.

Pasienio teritorijoje, neskaitant karių, sutelktas ir gausus karinis arsenalas: šimtai šarvuočių, artilerijos sistemų, raketų paleidimui skirtos sistemos, kariniai sraigtasparniai ir lėktuvai.

Padniestrės pusės taip pat yra 15 tūkst. karių, keli tūkstančiai kazokų ir beveik 200 vienetų karinės technikos. Be to, Kryme yra net 22 tūkst. Rusijos karių, pastarosiomis dienomis ten kaupiamas ir karinis arsenalas. Pasak „TSN.Tižden“, visi šie skaičiai tėra apytiksliai, nes gauti išanalizavus palydovo suteiktą informaciją.

Neseniai Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas patikino Ukrainos užsienio reikalų ministro pareigas einantį Andrejų Deščicą, jog Rusijos kariai į Ukrainos rytines ir pietines sritis brautis neketina.

Tačiau į klausimą, kodėl tiek daug Rusijos karių ir technikos telkiama prie Ukrainos sienų, S. Lavrovas taip ir neatsakė.