Interpolas ragina sienų kontrolės pareigūnus būti itin budrius

Interpolas šeštadienį perspėjo, kad būtų laikomasi „papildomo budrumo sienos kontrolės“ postuose po labiausiai ieškoto išpuolių Paryžiuje įtariamojo S. Abdeslamo sulaikymo Belgijoje penktadienį.

„Belgijoje gimusio 26-erių Prancūzijos piliečio suėmimas ... gali paskatinti bet kuriuos jo bendrininkus pamėginti pabėgti iš Europos kur nors kitur“, – sakoma, šios tarptautinės organizacijos perspėjime 190 savo narių.

Interpolas ypač pabrėžė atvejį, kai prie Paryžiaus stadiono, kur lapkritį įvyko vienas džihadistų išpuolis, buvo rastas neužpildytas Sirijos piliečio pasas. Šis pasas buvo įtrauktas į Interpolo pavogtų ir pamestų kelionės dokumentų (SLTD) bazę kaip vienas iš 1452 pavogtų paso blankų.

„Visoms šalims narėms išsiųstame pranešime patariama sustiprinti patikrą kontrolės postuose, ypač naudojantis Interpolo SLTD baze“, – nurodo Lione įsikūrusi organizacija.

„Kadangi dar per anksti svarstyti, kuria kryptimi tyrimas turi tęstis, bet kurie asmenys, susiję su Abdeslamu, nerimaus, kad jų buvimo vieta gali būti atskleista, ir mėgins pabėgti, kad išvengtų suėmimo“, – sakė Interpolo generalinis sekretorius Juergenas Stockas.

„Belgija sveikintina, kad suėmė Salahą Abdeslamą, bet tai tik viena didesnės dėlionės dalis“, – pridūrė jis.

Prancūzų ministras: Paryžiaus teroristo areštas yra didelis smūgis

„Pastarosios savaitės operacijos sudarė sąlygas mums išvesti iš rikiuotės kelis individus, kurie aiškiai yra itin pavojingi ir nepaprastai ryžtingi“, – sakė B. Cazeneuve'as.

„Mes laimėsime šį karą su terorizmu veikdami be paliaubų ar pertraukų“, – pridūrė jis.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as

S. Abdeslamas, labiausiai Europos ieškotas žmogus ir penktadienį sučiuptas Briuselyje, kaip manoma, padėjo suplanuoti tas lapkričio 13-osios atakas, už kurias atsakomybę prisiėmė IS ir kurios pareikalavo 130 gyvybių.

B. Cazeneuve'as kalbėjo po „gynybos tarybos“ pasitarimo, kurį prezidentas Francois Hollande'as surengė su svarbiais ministrais ir saugumo pareigūnais po S. Abdeslamo arešto.

Jis gyrė belgų pareigūnus už jų „nepriekaištingą“ darbą – S. Abdeslamo sučiupimą ir „gerą bendradarbiavimą“ tarp Prancūzijos ir Belgijos.
Lapkričio 24 dieną prancūzų teisėjas išdavė Europos arešto orderį dėl S. Abdeslamo ir tai palengvins jo perdavimą Prancūzijai, nes pagal standartinį tarptautinio arešto orderį ekstradicijos procesas būtų sudėtingesnis.

Kalbėdamas apie platesnio masto kampaniją prieš terorizmą, B. Cazeneuve'as pažymėjo, kad nuo šių metų pradžios Prancūzijoje buvo sulaikyti 74 žmonės, turintys „ryšių su teroristine veikla“, ir kad 37 iš jų buvo apkaltinti, o 28 laikomi areštinėje.

„Grėsmės lygio, kuris išlieka itin aukštas, akivaizdoje (šie rezultatai) yra padrąsinimas tęsti mūsų pastangas be pertraukų“, – sakė jis.