Kariuomenės teigimu, karininkai netinkamai panaudojo itin svarbią informaciją ir pažeidė ginkluotųjų pajėgų kovinių veiksmų pradžios taisykles.

Į atsargą išėjusio generolo tyrimo dėl pirmadienį žuvusių pagalbos maistu organizacijos darbuotojų išvados reiškia Izraelio pripažinimą suklydus, rašo „The Guardian“.

Per ataką žuvo darbuotojai iš Australijos, Kanados, Lenkijos, Jungtinės Karalystės ir JAV, taip pat jų kolega palestinietis.

Izraelis sulaukia vis daugiau kaltinimų iš svarbiausių sąjungininkų, įskaitant Jungtines Amerikos Valstijas (JAV), kad deda per mažai pastangų Gazos Ruožo civiliams apsaugoti nuo karo su „Hamas“ padarinių, praneša AP.

Pagalbos darbuotojų žūtis papiktino JAV prezidentą Joe Bideną, kuris vėlų ketvirtadienį per įtemptą pokalbį telefonu su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu pareikalavo nedelsiant siekti paliaubų.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį taip pat pareiškė, kad Izraelio išpuolis, per kurį Gazoje žuvo grupė humanitarinę pagalbą teikusių darbuotojų, tarp jų – vienas Lenkijos pilietis, bei Izraelio vyriausybės reakcija į šį incidentą kelia įtampą abiejų šalių santykiams.

Tyrimo išvados greičiausiai vėl pakurstys skepticizmą dėl Izraelio kariuomenės priimamų sprendimų, teigia „The Guardian“. Palestiniečiai, humanitarinę pagalbą teikiančios grupės ir žmogaus teises ginančios organizacijos ne kartą kaltino Izraelio ginkluotąsias pajėgas konflikto metu beatodairiškai šaudant į civilius. Šį kaltinimą Izraelis neigia.

„Tai tragedija, – reporteriams sakė kariuomenės atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari. – Tai rimtas incidentas, už kurį esame atsakingi. Jis neturėjo įvykti, ir mes pasirūpinsime, kad daugiau nebepasikartotų.“

Per Izraelio smūgį Gazos Ruože žuvo pagalbos darbuotojai

Izraeliui patiriant vis didesnį spaudimą prisiimti atsakomybę, D. Hagari ir kiti pareigūnai vėlų ketvirtadienio vakarą reporteriams atskleidė kariuomenės neįprastai sparčiai atlikto ir detalaus tyrimo išvadas.

Anot kariuomenės atstovų spaudai, vadovaujantis Izraelio ginkluotųjų pajėgų taisyklėmis, taikiniai pirmiausia turi būti vizualiai identifikuoti kaip keliantys grėsmę dėl įvairių priežasčių ir tik tada galima juos atakuoti. Tačiau tyrimo metu buvo nustatyta, kad pulkininkas davė įsakymą surengti keletą mirtinų atakų dronais prieš konvojų, remdamasis vieno majoro komentaru, kad konvojuje yra ginkluotas žmogus. Ginklą jis neva pamatė analizuodamas drono vaizdo kameros perduodamą neryškų vaizdą. Paaiškėjo, kad pulkininkas apsiriko, nurodė kariuomenės pareigūnai.

Tyrimo metu buvo aptikti du pagrindiniai pažeidimai.

Kaip sakė kariuomenės atstovai, įsakymas pradėti ataką buvo duotas po to, kai vienas iš konvojaus automobilių keleivių buvo identifikuotas kaip ginkluotas teroristas. Taip pat teigiama, kad Izraelio kariams kilo įtarimų, nes anksčiau ant vieno iš humanitarinę pagalbą pristatančių sunkvežimių stogo neva buvo pastebėtas ginkluotas asmuo. Kariuomenės atstovai reporteriams parodė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip ant sunkvežimio, važiuojančio į sandėlį, stogo esantis žmogus šaudo iš savo ginklo.

Kai humanitarinė pagalba buvo iškrauta, majorui pasirodė, kad viename iš automobilių irgi sėdi ginkluotas žmogus. Pasirodo, kad keleivis neturėjo ginklo. Anot kariuomenės atstovų, tikėtina, kad majoras ginklu palaikė krepšį.

Izraelio ginkluotosios pajėgos tvirtino, kad iš pradžių smogė vienam automobiliui. Žmonėms suskubus lipti į antrąjį, dronai atakavo ir jį, taip pat ir trečią transporto priemonę, kai ankstesnes dvi atakas išgyvenę asmenys lipo į ją. Kariuomenės pareigūnai teigė, kad dronų operatoriai nematė ant automobilių esančių užrašų „World Central Kitchen“, nes buvo naktis.

Izraelio kariuomenės atstovai spaudai negalėjo pasakyti, kur nutrūko komunikacija apie konvojaus planus.

Septyni žuvusieji skirstė maistą, atgabentą į Gazos Ruožą nauju jūrų koridoriumi. „World Central Kitchen“ sakė, kad savo darbuotojų judėjimą koordinavo su kariuomene ir kad transporto priemonės buvo pažymėtos organizacijos logotipu.

Izraelio smūgio pasekmės Gazos Ruože

WCK įkūrėjas: Izraelis sistemingai taikėsi į pagalbos organizacijos darbuotojus


Pagalbos organizacijos „World Central Kitchen“ (WCK) įkūrėjas José Andrésas apkaltino Izraelio pajėgas Gazos Ruože „sistemingai, automobilis po automobilio“ atakuojant jo pagalbos darbuotojus, ketvirtadienį pranešė transliuotojas BBC.

Pasak WCK, pagalbos konvojus buvo atakuotas jam išvažiuojant iš Deir al Balos sandėlio, „kur komanda iškrovė daugiau kaip 100 tonų humanitarinės pagalbos maistu, atgabentos į Gazą jūrų keliu“.

Konvojų sudarė trys transporto priemonės, dvi iš jų buvo šarvuotos, ant jų aiškiai matėsi labdaros organizacijos logotipas. Smogta buvo visoms trims.

Trečiadienį kalbėdamas naujienų agentūrai „Reuters“, žinomas ispanų ir amerikiečių šefas sakė, kad tai nebuvo „nelaimingas atsitikimas, kai „oi, mes numetėme bombą ne ten, kur reikia“.

Atskirame interviu Izraelio kanalo „Channel 12“ žinioms J. Andrésas sakė, kad „iš tiesų tai buvo tiesioginis išpuolis prieš aiškiai pažymėtas transporto priemones, kurių judėjimą žinojo visos IDF (Izraelio gynybos pajėgos)“.

Šešių žuvusių WCK darbuotojų kūnai iš Gazos Ruožo buvo nugabenti į Egiptą ir bus repatrijuoti. Jų kolega palestinietis antradienį buvo palaidotas savo gimtajame Rafos mieste, Gazos Ruožo pietuose.

Humanitarinė pagalba Gazos Ruožui pakibo ant plauko po to, kai WCK – viena pagrindinių pagalbos teikėjų teritorijoje – sustabdė savo veiklą. JT paskelbė, kad stabdo judėjimą naktį mažiausiai 48 valandoms, kad įvertintų saugumo padėtį.

Izraelis sureagavo į Bideno ultimatumą

Izraelis laikinai leis gabenti pagalbą per savo sieną su šiaurine Gazos Ruožo dalimi, penktadienį pranešė ministro pirmininko Benjamino Netanjahu biuras, praėjus kelioms valandoms po JAV prezidento J. Bideno perspėjimo.

„Izraelis laikinai leis pristatyti humanitarinę pagalbą per Ašdodą ir Erezo kontrolės punktą“, – sakoma premjero biuro pareiškime, kuriame minimas maždaug už 40 km į šiaurę nuo Gazos Ruožo esantis uostas ir sausumos kontrolės punktas.

„Ši padidinta pagalba padės išvengti humanitarinės krizės ir yra būtina siekiant užtikrinti kovų tęstinumą ir karo tikslų įgyvendinimą“, – priduriama jame.

Šis pranešimas paskelbtas išaugus tarptautiniam spaudimui Izraeliui. Ketvirtadienį per įtemptą, 30 minučių trukusį pokalbį su B. Netanjahu J. Bidenas Izraelio smūgį pavadino nepriimtinu ir paragino „nedelsiant nutraukti ugnį“.

Jis taip pat „aiškiai pasakė, kad JAV politika“ priklausys nuo to, ar Izraelis imsis „specifinių, konkrečių ir pamatuojamų veiksmų sumažinant žalą civiliams bei humanitarines kančias ir padidinant pagalbos darbuotojų saugumą“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Iškart po Izraelio pareiškimo Baltieji rūmai palankiai įvertino veiksmus, kuriais siekiama „padidinti pagalbos srautą į Gazos Ruožą“, ir paragino juos „iki galo ir greitai įgyvendinti“.

Gazos Ruožą Izraelis blokuoja nuo karo pradžios, o Jungtinės Tautos kaltina Izraelį užkertant kelią humanitarinės pagalbos tiekimui ir įspėja apie „katastrofišką“ bado lygį. Izraelis neigia ribojantis pagalbos tiekimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)