Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi ir žada jį atsiimti, o JAV Kongresas reikalauja tiekti ginklus savarankiškai valdomos demokratinės salos gynybai.

JAV valstybės departamentas praėjusią savaitę patvirtino ginklų paketą Taipėjui, o Pekinas pirmadienį pareiškė, kad imsis „ryžtingų ir tvirtų priemonių savo nacionaliniam suverenitetui ir teritoriniam vientisumui apginti“. „Imsimės atsakomųjų priemonių prieš atitinkamas įmones, susijusias su ginklų pardavimu Taivanui“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas per įprastą susitikimą su žurnalistais, bet išsamesnės informacijos nepateikė.

JAV „turėtų sustabdyti pavojingą Taivano ginklavimo tendenciją, nustoti kurti įtampą Taivano sąsiauryje ir liautis remti separatistines jėgas, siekiančias jėga įgyti Taivano nepriklausomybę“, – sakė Wang Wenbinas ir pridūrė, kad „galiausiai Kinija turi būti vieninga ir tokia bus“.

Pekinas didina spaudimą Taivanui nuo 2016 m., kai į valdžią atėjo nepriklausomybei palanki prezidentė Tsai Ing-wen. Kinija nuolat siunčia karo lėktuvus ir laivus prie salos, jos gynybos ministerija neseniai pranešė ir apie kelis pastebėtus oro balionus iš žemyno.

Vašingtonas ir Taipėjus perspėjo Pekiną nesiekti daryti įtakos kitą mėnesį vyksiantiems Taivano prezidento rinkimams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją