ISW ataskaitoje rašoma, kad oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova patvirtino, jog Kremliaus aplinkos viduje verda kova. Taip pat analitikai atkreipia dėmesį į tai, kad Kremlius prarado Rusijos informacinės erdvės kontrolę. Ir panašu, kad kol kas V. Putinas niekaip negali paveikti susidariusios situacijos.

ISW ekspertų ataskaitoje teigiama, kad, anot M. Zacharovos, Maskva negali eiti Josifo Stalino laikų SSRS keliu ir sukurti šiuolaikiško analogo Sovinformbiurui Rusijos Federacijos (RF) informacinei erdvei valdyti, nes vyksta kova tarp neįvardytų elito atstovų, priklausančių artimiausiam V. Putino ratui.

Anot ISW darbuotojų, šis RF užsienio reikalų ministerijos atstovės pareiškimas patvirtina jų vertinimus dėl Kremliaus režimo susilpnėjimo ir informacinės erdvės valdymo dinamikos.

Kitaip tariant, tarp artimiausiam V. Putino ratui priklausančių žmonių iš tikrųjų vyksta kova, ir RF prezidentas, laikui bėgant, prarado didžiąją dalį propagandos aparato kontrolės, šalies informacinės erdvės kontrolę perėmė įvairūs kvazinepriklausomi subjektai. Ir dabar V. Putinas neturi galimybių kontrolei susigrąžinti.

ISW analitikai nesupranta, kodėl M. Zacharova atvirai pripažino egzistuojančias problemas. Ekspertai daro prielaidą, kad, greičiausiai, Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė pirmą kartą viešai pasisakė apie susidariusią situacija tam, kad sumažintų Rusijos nacionalistinių pažiūrų tinklaraštininkų lūkesčius dėl dabartinių Kremliaus galimybių susitelkti ties vienu naratyvu ar vieninga politika.

Sekmadienį, kovo 12 d., M. Zacharova ėmėsi neigti žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kuriuose buvo cituojamas Vašingtone įsikūręs ISW, teigiantis, kad ji patvirtino, jog Rusijos informacinėje erdvėje „trūksta kontrolės“.

„Jau buvo melagingų naujienų, kad neva turiu JAV pasą. Taip pat jie melavo, kad Amerikoje pagimdžiau vaiką. Rašė apie kažkokių prekių ženklų rankines ir drabužius bei milžiniškas kainas. Kokių tik dalykų apie save prisiskaičiau“, – savo „Telegram“ paskyroje pareiškė M. Zacharova.

„Tai dar viena informacinė ataka, vykdoma ne vienus metus skambančių grasinimų sulaukti tiesioginių atsakomųjų veiksmų fone. Tai ne paskutinės melagingos naujienos... Įsiminkite ir pasakykite kitiems: jeigu jie parašo, kad aš neva sakiau, jog mes neištversime, neatsilaikysime, nepajėgsime, vadinasi, tai buvau ne aš“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)