Televizijos vaizdų apie „siaubą“ Gazos Ruože fone „labai lengva piktnaudžiauti situacija, išprovokuoti visa tai, suerzinti žmones“, pirmadienį pareiškė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, praneša Rusijos naujienų agentūros.

Rusijos centrinis tyrimų komitetas Maskvoje pareiškė, kad žmonės „Telegram“ kanaluose buvo kviečiami į smurtinius protestus, o tada vykdė „pogromus“.

Pasak valdžios institucijų, sekmadienį Dagestano sostinės Machačkalos oro uostą šturmavo įsiutusi minia, kai į ten atskrido lėktuvas iš Izraelio. Per smurto protrūkį buvo sužeista 20 žmonių, įskaitant kelis policijos pareigūnus, taip pat sulaikyta apie 60 neramumuose dalyvavusių asmenų.

Apsilankęs oro uoste Dagestano gubernatorius Sergejus Melikovas kalbėjo apie sąmoningą bandymą destabilizuoti Dagestaną.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienio vakarą planuoja surengti pasitarimą dėl saugumo padėties. Akivaizdu, kad riaušes sukėlė kišimasis iš užsienio, sakė D. Peskovas.

Posėdyje, kuriame dalyvaus vyriausybės ir Rusijos saugumo aparato atstovai, daugiausia dėmesio bus skiriama „Vakarų bandymams pasinaudoti padėtimi Artimuosiuose Rytuose siekiant suskaldyti Rusijos visuomenę".

Bus paskelbtas viešas V. Putino pareiškimas dėl šių įvykių, sakė jis.

Dagestano sostinės Machačkalos oro uostas pirmadienio popietę vėl buvo atidarytas. „Spalio 30 dieną 14 val. Maskvos laiku atnaujintas lėktuvų atvykimas ir išvykimas iš Machačkalos Uitašo oro uosto“, – sakoma Rusijos federalinės oro transporto agentūros pranešime.

Rusija apkaltino Ukrainą


Pirmadienį Rusija apkaltino Ukrainą suvaidinus „pagrindinį vaidmenį“ sekmadienį vykusiose antiizraelietiškose riaušėse daugiausiai musulmonų gyvenamo Dagestano oro uoste.

Rusijos užsienio reikalų atstovės Marijos Zacharovos pranešime sakoma, kad Kyjivas „atliko tiesioginį ir pagrindinį vaidmenį vykdant naujausią destruktyvų aktą“.

Rusijos policija pranešė sulaikiusi 60 žmonių, įtariamų surengus smurtinį Machačkalos oro uosto užpuolimą, nukreiptą prieš keleivius žydus, atvykusius iš Izraelio. Sekmadienį minia vyrų įsiveržė į oro uosto pakilimo ir nusileidimo taką, daugelis šaukdami „Allahu Akbar“ („Dievas visų didžiausias“), ir mėgino apsupti iš Tel Avivo atskridusį lėktuvą.

Po spalio 7 d. „Hamas“ surengto Izraelio užpuolimo, per kurį teroristai nužudė 1400 žmonių, Dagestano pareigūnai pasisakė prieš Izraelį, palaikė palestiniečius ir kaltino Ukrainą.

Sekmadienio riaušės prieš Izraelį kilo praėjus keturioms dienoms, kai V. Putinas sušaukė religinius lyderius ir sakė, kad „tarpreliginis susitarimas yra Rusijos valstybingumo pagrindas“.

Kitą dieną po riaušių oro uostas pranešė, kad patyrė „didelę žalą“, tačiau pirmadienio popietę skrydžiai buvo atnaujinti. Skrydžiai į ir iš Tel Avivo laikinai bus nukreipti į kitus Rusijos miestus, pranešė Rusijos federalinė aviacijos agentūra.

Pirmadienį penki žmonės vis dar buvo ligoninėje, pranešė Dagestano sveikatos ministerija, įskaitant keturis policijos pareigūnus, kurie buvo sužeisti mėgindami atkurti tvarką.

Vietos valdžia pranešė identifikavusi daugiau nei 150 riaušėse dalyvavusių žmonių. Dagestano gubernatorius Sergejus Melikovas pažadėjo nubausti asmenis, atsakingus už oro uosto šturmą, ir paragino žmones nepasiduoti „provokacijoms“ dėl įvykių Izraelyje ir Gazoje. Jis sakė, kad „visi dagestaniečiai užjaučia aukų kančias dėl neteisingų žmonių ir politikų veiksmų ir meldžiasi už taiką Palestinoje, tačiau tai, kas nutiko mūsų oro uoste, kelia pasipiktinimą ir turėtų sulaukti atitinkamo teisėsaugos įvertinimo“.

S. Melikovas pirštu dūrė į Ukrainą.

Remiantis nepriklausomomis žiniomis, Dagestanas pasiuntė kariauti į Ukrainą daugiausiai vyrų iš visų etninių Rusijos regionų, vertinant proporcingai. S. Melikovas tvirtino, kad „šių veiksmų iniciatoriai yra mūsų priešai, surengę tai iš Ukrainos teritorijos“. Jis pavadino riaušes „dūriu į nugarą“ Ukrainoje kovojantiems Dagestano kariams.

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ sekmadienį pranešė, kad kitoje Šiaurės Kaukazo respublikoje – Kabardos Balkarijoje – Nalčiko mieste buvo padegtas žydų centras.

Ukrainos URM pakomentavo Rusijos kaltinimus

Rusija bando apkaltinti Ukrainą prisidėjus prie įvykių Dagestano sostinėje Machačkaloje. Bet jie atspindi giliai įsišaknijusį Rusijos elito ir visuomenės antisemitizmą.

Tai feisbuke pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka, praneša portalas „rbc.ua“.

O. Nikolenka pažymėjo, kad grasinimai susidoroti su žydais yra Rusijos valstybinės propagandos, kuri ištisus dešimtmečius ugdė rusų neapykantą kitoms tautoms, darbo rezultatas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad įvykiai Machačkaloje yra Rusijoje plačiai paplitusios neapykantos kitoms tautoms kultūros dalis.