Trys iš jų per išpuolį šaudė iš kulkosvaidžių, o ketvirtojo uždavinys buvo sukelti gaisrą. Rusų pajėgos esą persekiojo juos sausumoje ir iš oro ir „apsupo“ miške, sakoma publikacijoje, paskelbtoje „Telegram“ kanale. „Te išlaisvina juos Dievas iš nelaisvės“, – teigiama čia.

Per kruviną išpuolį Maskvos Krasnigorsko priemiestyje praėjusio penktadienio vakarą žuvo mažiausiai 143 žmonės ir 360 buvo sužeisti. Tai buvo didžiausias išpuolis Rusijoje per praėjusius 20 metų.

Nors IS iš karto po atakos prisiėmė atsakomybę, rusų institucijos ir tarnybos ir toliau kartojo versiją, kad išpuolį surengę teroristai turėjo ryšių su Ukraina. Kyjivas neigia bet kokias sąsajas su išpuoliu.

Vakarų ekspertai IS prisipažinimą laiko patikimu. Spėjama, kad ataką surengė judėjimo atšaka „Chorasano provincijos Islamo valstybė“.

Po išpuolio Maskvoje – „Islamo valstybės“ raginimas jos šalininkams

Teroristinė organizacija “Islamo valstybė“ (IS) dar kartą prisiėmė atsakomybę už daugiau kaip 140 gyvybių nusinešusį išpuolį netoli Maskvos ir paskelbė apie tolesnes atakas prieš žydus ir krikščionis visame pasaulyje.

40 minučių trukmės garso įraše IS atstovas Abu Hudhaifahas al-Ansaris paragino judėjimo „vienišus vilkus“ dar per ramadaną „pulti kryžiuočius (krikščionis) ir žydus ir į juos taikytis visur“, ypač Europoje ir JAV, taip pat žydų valstybės širdyje ir Palestinoje. Garso žinutę paskelbė IS žiniasklaidos portalas „al–Furkan“.

A. H. al-Ansaris, be to, įraše prisiminė vadinamojo IS kalifato paskelbimą prieš dešimt metų. Tada džihadistai užėmė dideles pilietinio karo draskomos Sirijos ir kaimyninio Irako teritorijas. Dabar šias teritorijas ekstremistai jau yra praradę, tačiau IS kuopelės ir toliau veikia abiejose šalyse.

Po teroro akto pamaskvėje devyni asmenys sulaikyti ir Tadžikistane


Praėjus savaitei po teroristinio išpuolio koncertų salėje „Crocus City Hall“ pamaskvėje, sulaikymų, anot rusų valstybinės žiniasklaidos, būta ir Tadžikistane. Viename Tadžikistano sostinės Dušanbės priemiesčių sulaikyti devyni vyrai, turėję ryšių su Maskvoje suimtais teroristais, pranešė valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“. Sulaikymo operacijoje esą dalyvavo ir rusų pareigūnai. Agentūra rėmėsi savo ryšiais saugumo sluoksniuose.

Po praėjusį penktadienį surengto išpuolio Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Tadžikistano vadovas Emomalis Rachmonas per pokalbį telefonu, anot Kremliaus, susitarė dėl glaudesnio bendradarbiavimo kovoje su teroru. E. Rachmonas pasmerkė išpuolį ir pareiškė, kad teroras neturi tautybės ir religijos. Su Afganistanu besiribojantis Tadžikistanas laikomas islamistų teroristų atsitraukimo vieta. Atsakomybę už išpuolį pamaskvėje prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS). Anot rusų valstybinės žiniasklaidos, spėjami šauliai turėjo Tadžikistano pasus.