„Neneigiu savo atsakomybės“, - sakė jis BBC laidos „Newsnight“ eteryje, kai jo buvo paklausta dėl Kijevo Maidano aikštėje vykdytų šaudymų į susirinkusius demonstrantus. 

Vis dėlto jis patikino niekada nedavęs įsakymo jėgos struktūroms šaudyti, bet pripažino, kad įdėjo nepakankamai pastangų, kad kraujo praliejimui būtų užkirstas kelias, rašo BBC.  

Šis V. Janukovyčiaus interviu – pirmasis Vakarų žiniasklaidai po praėjusiais metais Ukrainoje įsiplieskusios krizės.

„Nedaviau jokių įsakymų panaudoti šaunamuosius ginklus, tai nebuvo mano nurodymas. Buvau prieš bet kokį jėgos panaudojimą, jau nekalbant apie šaunamuosius ginklus, buvau prieš kraujo praliejimą“, - tikino jis.

 

„Vis dėlto saugumo pajėgų nariai vykdė savo pareigą pagal egzistuojančius įstatymus. Jie turėjo teisę panaudoti ginklus“, - tęsė V. Janukovyčius

Per susidūrimus Kijevo Maidano aikštėje žuvo daugiau nei 100 demonstrantų. Šioje aikštėje kelis mėnesius vyko susirėmimai tarp jėgos struktūrų ir didžiulės minios protestuotojų. 

Praėjus metams po kruvinų įvykių Maidane šių įvykių liudininkais tapę asmenys pasakojo BBC, kad mirtinus šūvius paleido milicijos pajėgos. 

2014 m. vasario mėn. V. Janukovyčius su Rusijos specialiųjų pajėgų pagalba pabėgo į Rusiją. 

Krymo tragedija 

Vos per kelias savaites Rusijos kariai kamufliažine apranga be skiriamųjų ženklų užėmė Ukrainos bazes Kryme. Tų pačių metų balandžio mėn. prorusiški separatistai šturmavo valstybinius pastatus Rytų Ukrainoje esančiame pramoniniame Donbaso regione. 

V. Janukovyčius įsitikinęs, kad šis karas – tai realybe tapęs naktinis košmaras. 

Jo teigimu, Rusijos įvykdytas Krymo užėmimas – tai tragedija, kuri nebūtų įvykusi, jei jis būtų likęs valdžioje. 

„Tai, kas atsitiko, yra labai blogai. Šiandien turime rasti būdą išeiti iš susiklosčiusios situacijos. (...) Šiuo metu vyksta karas. Jie kalba apie Krymo susigrąžinimą. Kaip? Kariaujant? Ar mums reikia dar vieno karo?“ – samprotavo V. Janukovyčius. 

Taip pat jis neigia pasisavinęs Ukrainos valstybines lėšas ir teigia neslepiantis pinigų užsienio bankų sąskaitose. 

Maža to, jis patikino, kad ištaiginga rezidencija šalia Kijevo, kurios duris po jo pabėgimo į Rusiją visuomenei atvėrė protestuotojai, nepriklauso jam asmeniškai. 

Ataskaitas, kuriose – liudijimai apie milijonus JAV dolerių, išleistų šiai rezidencijai įrengti, jis pavadino politinėmis technologijomis, o stručiai rezidencijos zoologijos sode ten atsidūrė „atsitiktinai“. 

„Taip, korupcija buvo, kas gi tai neigia. Vis dėlto praėjo pusantrų metų, taigi valdžioje esantieji turi visas priemones savo rankose. Parodykite, kur yra Janukovyčiaus banko sąskaitos? Jos neegzistuoja ir jų niekada nebuvo“, - tikino jis. 

Tarptautinės kriminalinės policijos organizacija Interpolas šių metų sausio mėn. įtraukė V. Janukovyčiaus pavardę į Ukrainos valdininkų, ieškomų dėl milijonų JAV dolerių valstybinių lėšų iššvaistymo, sąrašą. 

„Išgelbėjo V. Putinas“

V. Janukovyčius pripažino, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jo gyvybę išgelbėjo įsakydamas specialiosioms pajėgoms atgabenti jį į Rusiją 2014 m. vasario 23 d. naktį. 

„Šį sprendimą priėmė Vladimiras Putinas, taip jam patarė pasielgti jo specialiosios pajėgos, jis turėjo tokią teisę, tai jo reikalas, su manimi jis nesikonsultavo“, - patikino V. Janukovyčius. 

„Savaime suprantama, esu jam dėkingas, nes jis davė įsakymą ir padėjo mano apsaugai mane išgabenti ir tokiu būdu išgelbėjo mano gyvybę“, - pasakojo jis pridurdamas, jo gyvybė vis dar yra pavojuje. 

V. Janukovyčius išreiškė viltį, kad vieną dieną jis galės sugrįžti į Ukrainą. 

Jo teigimu, Donbaso regionas, kurio didžiąją dalį kontroliuoja separatistai, turi likti Ukrainos dalimi, o Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga turėtų priversti Kijevą derėtis tiesiogiai su separatistų lyderiais. 

V. Janukovyčius patikino, kad jo oponentams Kijeve nederėjo rengti karinio perversmo, jie neturėjo įtraukti radikalių ultradešiniųjų. 

„Įspėjau, kad jie neapsiribos Maidanu, jie eis toliau ir jie žengė toliau. (...) Jie suskaldė šalį. Į konfliktą jie įtraukė visą pasaulį“, - tikino jis.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1117)