Penktadienį JAV prezidentas Joe Bidenas savo kolegai iš Kinijos Xi Jinpingui išdėstė, kokios būtų bet kokios Pekino paramos Rusijai jos kare prieš kaimyninę Ukrainą „pasekmės“.

Šie komentarai nuskambėjo per beveik dvi valandas trukusį dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų vadovų pokalbį telefonu, kurio metu buvo kalbama apie Ukrainą, Taivaną ir dvišalius santykius.

Sekmadienį CBS paklaustas, ar Kinija gali padėti Rusijai finansiškai ar ginklais, ambasadorius Qin Gangas kalbėjo apie dabartį, sakydamas: „Esama dezinformacijos apie tai, kad Kinija teikia karinę pagalbą Rusijai. Mes tai atmetame“.

Pasak jo, „Kinija gali bet kuriai šaliai siųsti maisto, vaistų, miegmaišių ir mišinukų kūdikiams, o ne ginklų ir amunicijos.“

Pekinas, kartu su Maskva užimantis priešišką poziciją JAV atžvilgiu, iki šiol vengė kritikuoti savo sąjungininkę dėl pastarosios invazijos į Ukrainą, nepaisant JAV, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių pareigūnų raginimų.

CBS pokalbių laidoje „Face the Nation“ kalbintas Qin Gangas teigė, kad Pekinas ir toliau „skatina taikos derybas ir ragina nedelsiant nutraukti ugnį“.

Visgi viešas pasmerkimas, kurį padaryti ragina daugelis Vakarų šalių, „nepadėtų“, teigė ambasadorius.

„Mums reikia vadovautis protu. Mums reikia drąsos. Ir mums reikia geros diplomatijos,“ – kalbėjo jis.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Vakarai turi atsižvelgti į Rusijos nerimą, susijusį su saugumu.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sekmadienį prisijungė prie raginimų Kinijai pasmerkti Rusijos invaziją.

„Bėgant laikui ir vis daugėjant rusų žiaurumų, manau, žmonėms tampa vis sunkiau ir politiškai gėdingiau aktyviai ar pasyviai toleruoti [Vladimiro] Putino invaziją“, – pareiškė jis interviu savaitraščiui „The Sunday Times“.

Šalims, kurios dar nepasisakė prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, yra iškilusios „didelės dilemos“, pažymėjo jis ir pridūrė: „Manau, kad jūs Pekine pradedate šį tą permąstyti.“

Ukraina šeštadienį paragino Kiniją prisijungti prie Vakarų šalių ir pasmerkti „Rusijos barbarizmą“, JAV perspėjus Pekiną dėl pasekmių, jei jis apsispręstų paremti Maskvos puolimą.

„Kinija gali būti svarbiu pasaulinės saugumo sistemos elementu, jei priims teisingą sprendimą palaikyti civilizuotų šalių koaliciją ir pasmerkti Rusijos barbarizmą,“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ukrainos prezidento padėjėjas Mychailo Podoliakas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės