„Priešo raketos ataka nusinešė 19-os 128-osios atskirosios Užkarpatės kalnų šturmo brigados karių gyvybes... Žuvo geriausi mūsų kariai... Reiškiame nuoširdžią užuojautą jų artimiesiems ir pažadame šimteriopai atkeršyti už savo ginklo brolius“, – sakoma įraše.

Brigada teigė, kad šiuo metu vyksta nuodugnus visų tragedijos aplinkybių tyrimas.

Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas pavedė Gynybos ministerijos Vyriausiajai inspekcijai nuodugniai ištirti 128-osios atskirosios Užkarpatės kalnų šturmo brigados karių žūties Zaporižios srityje aplinkybes.

Iš pradžių Ukrainos žiniasklaidos kanalai, o vėliau ir valdžios atstovai pranešė apie tai, kad per Rusijos pajėgų suduotą smūgį žuvo arba buvo sužeista kelios dešimtys ukrainiečių karių, susirinkusių į apdovanojimų ceremoniją netoli fronto linijos.

„Teks išsiaiškinti visas įvykio aplinkybes“, – parašė R. Umerovas savo „Facebook“ paskyroje, kur taip pat pareiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems.

Tikslaus žuvusiųjų skaičiaus R. Umerovas nenurodė.

Užkarpatės srityje dėl karių žūties paskelbtas trijų dienų gedulas. Apie tai pranešė Užkarpatės srities karinės administracijos vadovas Viktoras Mikita.

Raketa „Iskander“ buvo paleista lapkričio 3 d. ryte, kai Artilerijos dienos proga Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariams buvo įteikiami apdovanojimai.

Apie ataką sužinota lapkričio 4 d., kai kariai ir tinklaraštininkai internetu pranešė, kad vienas iš 128-osios brigados vadų nutarė surengti iškilmingą apdovanojimų ceremoniją netoli fronto esančiame kaime. Vykstant ceremonijai raketa suduotas smūgis nusinešė daugybės karių ir civilių gyvybes.

„Ukrainska pravda“, remdamasi šaltinio iš Vidaus reikalų ministerijos perduotais duomenimis, pranešė, kad žuvo daugiau nei 20 karių. Vienas iš jų – buvęs Chmelnyckio srities karinio komisariato vadovas. Žinią apie smūgį ir karių žūtį patvirtino ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginių operacijų vadavietė. Nei apie įvykio aplinkybes, nei apie žuvusiųjų skaičių išplatintame pranešime neužsimenama.

Rusijos „Telegram“ kanale „Rybar“ tvirtinama, kad smūgio taikiniu tapo Dimitrovo kaimas, esantis per maždaug 20 kilometrų nuo fronto linijos. „Rybar“ rašoma apie maždaug 50 nukautųjų, tačiau jokių informacijos šaltinių nepateikiama.

Nepriklausomais kanalais jokių duomenų kol kas negauta, bet reikia turėti omeny, kad konfliktuojančios pusės priešininko nuostolius paprastai padidina.

Zelenskis: tragedijos galima buvo išvengti

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Rusijos ataką prieš 128-osios brigados karius sekmadienį pavadino tragedija, kurios buvo galima išvengti.

„Svarbiausia – išsiaiškinti visą tiesą apie tai, kas atsitiko, ir neleisti, kad tai pasikartotų“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Jis taip pat pareiškė užuojautą žuvusių karių šeimoms ir draugams.

Karo ekspertas Oleksandras Musienka teigia, kad atsižvelgiant į tai, kad rusai smūgiui panaudojo raketą „Iskander-M“, jiems tikriausiai padėjo agentai.

„Deja, neatmetu, kad jų gali būti tarp vietinių gyventojų arba tarp tų, kurie tai matė. Paprastai 80 proc. visų „Iskander“ panaudojimo Ukrainos teritorijoje atvejų įvyksta padedant agentams“, – teigė ekspertas, kurį cituoja UNIAN.

Anot jo, okupantai raketą „Iskander-M“ naudoja, kai yra įsitikinę, kad ataka neabejotinai nusineš daug gyvybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)