"Šiandien sakyti, kad V.Uspaskicho diplomas - nupirktas, būtų sunku. Nesu įsitikinęs, kad politiko studijos KTU buvo nekokybiškos", - Eltai teigė komisijai vadovaujantis universiteto akademinių reikalų prorektorius Raimundas Šiaučiūnas.

Anot jo, pasiaiškinti Senato tarybos sudarytai komisijai buvo iškviesti 1997 metais priėmimo komisijoje dirbę žmonės. Jie esą tikino, kad tuomet į KTU magistrantūrą stojusio V. Uspaskicho pateiktas Maskvos G.Plechanovo akademijos diplomas jiems įtarimų nesukėlė.

"Kai politikas stojo į mūsų universitetą, nebuvo įpareigojimo užsienyje išduotų diplomų tikrumą patvirtinti Studijų kokybės vertinimo centre. Toks reikalavimas galioja tik nuo 1999 metų", - prisiminė tuomet cheminės technologijos fakulteto dekanu dirbęs R.Šiaučiūnas.

Komisija šią savaitę taip pat sukvietė pasikalbėti asmeniškai visus žmones, kurių parašai yra V.Uspaskicho atsiskaitymo lapeliuose. Dėstytojai buvo paprašyti užpildyti komisijos parengtus klausimynus.

"Visi, išskyrus du, esančius komandiruotėje, sakė, kad buvęs ministras pristatė darbus, referatus, lankė užsiėmimus. Tiesa, nė vienas netvirtina, kad jų nepraleidinėjo", - sakė KTU prorektorius.

Jo liudijimu, į komisijos posėdį buvo kviesti ir administracijos darbuotojai, kurių teirautasi apie studento perkėlimą iš kurso į kursą bei aiškintasi, ar tikrai magistro diplomas V.Uspaskichui išduotas nepažeidžiant universiteto nustatytos tvarkos.

"Po susitikimų dar liko kai kurių neaiškumų, todėl atskirų asmenų paprašėme pateikti papildomos informacijos. Pirmadienį komisija planuoja susitikti su dviem buvusiais politiko dėstytojais, kurie šiuo metu išvykę į komandiruotes", - sakė komisijos pirmininkas.

Po dėstytojų atsakymų ir paaiškinimų R.Šiaučiūnui susidarė įspūdis, kad Darbo partijos lyderio studijos KTU vyko įprastai, jam nebuvo daroma išimčių. "Tai rodo ir ne itin geri V.Uspaskicho pažymiai", - sakė prorektorius.

Galutines išvadas Senatui komisija įpareigota pateikti iki liepos 1 dienos.

ELTA primena, jog pastarosiomis savaitėmis spaudoje paskelbta informacija, leidžianti manyti, kad V. Uspaskicho aukštojo mokslo diplomas, esą 1993 metais įgytas Maskvos G.Plechanovo akademijoje, yra klastotė.

"Lietuvos rytas" skelbė aptikęs dokumentus, liudijančius, jog tikrasis ministro išsilavinimas, jam stojant į KTU magistrantūrą, tebuvo specialusis vidurinis.

Skandalas dėl V.Uspaskicho diplomo kilo po to, žurnalas "Ekstra" suabejojo, ar Kauno technologijos universiteto (KTU) magistro studijas 1999 metais baigęs dabartinis Darbo partijos lyderis prieš tai yra teisėtai įgijęs bakalauro diplomą.

Nors savo oficialiose biografijose politikas tikina mokęsis prestižinėje Maskvos G. Plechanovo akademijoje, kurią 1993 metais esą baigė ir įgijo ekonomisto specialybę, šios aukštosios mokyklos atstovai nerado V. Uspaskicho pavardės studentų sąrašuose. Nepaisant to, verslininkui pavyko Maskvoje gauti ekonomisto diplomą. Jo nuorašas yra ir Kauno technologijos universitete. Nuo 2000 metų V. Uspaskichas yra šios aukštosios mokyklos doktorantas.

Jeigu paaiškės, kad V. Uspaskichas diplomą Rusijoje gavo neteisėtai, negaliojančiu bus pripažintas ir KTU jo gautas magistro diplomas.