44 metų aukšta, elegantiška šviesiaplaukė skvarbiomis žalsvai mėlynomis akimis socialdemokratams vadovauja nuo 2005-ųjų, nors dėl savo pomėgio puoštis dizainerių kurtais drabužiais ir rankinėmis negali atsikratyti pravardės "Gucci Helle".

Vis dėlto keturių partijų aljanso, kuris ketvirtadienį laimėjo visuotinius rinkimus ir po dešimtmečio pertraukos grąžino į valdžią centro kairiuosius, lyderė yra daugiau nei vien gražus veidelis.

Prieš šešerius metus, būdama 38-erių, ji tapo pirmąja moterimi, pradėjusia vadovauti Socialdemokratų partijai, kuri Danijos politikoje dominavo kone visą 20-ąjį amžių.

Ji yra pelniusi griežtos lyderės, bet taip pat - patyrusios komandinės žaidėjos reputaciją. Jai priskiriami nuopelnai dėl partijos, kurią ji po pralaimėjimo 2005-ųjų rinkimuose paveldėjo gerokai pakrikusią, suvienijimo.

"Ji užgydė žaizdas, patirtas dar 10-ojo dešimtmečio pradžioje", - sakė Orhuso universiteto politologijos profesorius Rune Stubageris.

Žinoma, kad H.Thorning-Schmidt siekia vidurio Danijos politikos arenoje, o prieš šiuos rinkimus ji atliko anksčiau neįsivaizduojamą užduotį: į tą patį bloką įtraukė kraštutinius kairiuosius - Raudonųjų žaliųjų partiją - ir rinkos atžvilgiu liberalią centristų partiją socialliberalus. Koalicijoje taip pat yra tradicinė socialdemokratų partnerė - centro kairiųjų Socialistų liaudies partija.

Tokie pasiekimai, pasak stebėtojų, yra reikšmingesni už faktą, kad ji taps pirmąja Danijos premjere moterimi.

"Tai, kad ji yra moteris, yra antraeilis faktas", - kaimyninės Švedijos radijui sakė šios šalies socialdemokratų tarptautinė sekretorė Ann Linde.

Tiesą sakant, kampanijos metus H.Thorning-Schmidt lytis liko beveik nepaminėta, ir stebėtojai nesitiki, kad jai tapus premjere lyčių lygybės klausimas taps svarbesnis.

"Tai istorinis (faktas), tai pavėluota, bet nesukels jokių didelių politikos pokyčių", - sakė Kopenhagos verslo mokyklos lyginamosios politikos profesorius Ove Pedersenas.

Nemanoma, kad naujoji vyriausybė pasiūlys daug radikalių pokyčių. "Jie iš esmės laikysis kurso", - pridūrė O.Pedersenas.

H.Thorning-Schmidt, pavyzdžiui, yra sakiusi, kad pritaria humaniškesnei imigracijos politikai nei tos griežtos taisyklės, kurias prastūmė darbą baigianti valdančioji centro dešiniųjų koalicija ir, ypač, jos sąjungininkė parlamente, kraštutinių dešiniųjų Danų liaudies partija (DLP). Vis dėlto ji pažadėjo neatšaukti daugelio jų padarytų pakeitimų.

Tačiau ekonomikos klausimu, kuris buvo pagrindinė rinkimų kampanijos tema, ji suko vis labiau kairėn ir dabar primygtinai gina Danijos ankstyvos pensijos sistemą.

"Mes nešokame į griežtos ekonomijos vežimą", - šią savaitę žurnalistams sakė H.Thorning-Schmidt.

Ji ragino didinti mokesčius turtingiesiems, nors tuo pačiu metu ji ir jos vyras Stephenas Kinnockas - britų buvusio Leiboristų partijos lyderio Neilo Kinnocko sūnus - buvo apklausti, bet išteisinti dėl pranešimų, kad jiedu pretendavo į pernelyg dideles mokesčių nuolaidas.

Sutuoktiniai su dviem savo dukterimis gyvena viename prabangiausių Kopenhagos rajonų.

Brangiai atsieinantis H.Thorning-Schmidt skonis iš pradžių trukdė partijos eiliniams ją priimti.

A.Linde iš Švedijos Socialdemokratų partijos prisiminė susitikimą, kuriame vienas danų socialdemokratų narys, darbininkas, pašoko ir paklausė, kaip "Gucci" drabužiais vilkinti H.Thorning-Schmidt užmegs ryšį su rinkėjais.

Ji atsakė paprastai: "Negalime visi atrodyti šūdinai". Ir akimirksniu pelnė to vyro pagarbą, sakė A.Linde.

R.Stubageris sutinka su tuo, kad pradinis priešiškumas jos įvaizdžiui greit išblėso. "(Jai) laimėjus premjero kėdę, nemanau, kad jie jai ką nors prikišinės", - sakė jis.

1966 metų gruodžio 16-ąją Kopenhagos priemiestyje gimusi H.Thorning-Schmidt šeimoje buvo jauniausias iš trijų vaikų. Jos vaikystė niekuo nesiskyrė nuo daugumos danų.

Jos motina vadybininkė ir tėvas ekonomikos profesorius išsiskyrė, kai jai buvo 11, ir ji drauge su motina išsikraustė iš šeimos namo į butą.

Kopenhagos universitete H.Thorning-Schmidt įgijo politologijos laipsnį ir pagrindinėje Danijos profesinėje sąjungoje LO dirbo konsultante Europos Sąjungos (ES) klausimais. Vėliau, 1999-2004 metais, ji buvo Europos Parlamento narė.