"Šiandien įėjome į istoriją", - pridūrė 44 metų socialdemokratų lyderė.

Suskaičiavus visus balsus pagrindinėje Danijos teritorijoje tapo aišku, kad H.Thorning-Schmidt vadovaujamas centro kairiųjų blokas gavo 89 vietas Danijos 179 vietų parlamente. Kadenciją baigiančio premjero Larso Loekke Rasmusseno (Larso Liokės Rasmuseno) centro dešiniųjų vyriausybė ir jos rėmėjai parlamente gavo 86 vietas.

Paaiškėjus rezultatams H.Thorning-Schmidt šalininkai tiesiog pašėlo - jie šoko gatvėse pagal Jameso Browno dainą "I Feel Good" ir mojavo plakatais su besišypsančios lyderės atvaizdu.

Automobilių vairuotojai važiuodami pro šalį signalizavo, o Europos dviračių sostinės dviratininkai skambino savo transporto priemonių skambučiais - taip jie sveikino H.Thorning-Schmidt, elegantišką šviesiaplaukę buvusio britų Leiboristų partijos lyderio Neilo Kinnocko marčią.

Tuo tarpu netoliese, L.L.Rasmusseno Liberalų partijos vakarėlyje atmosfera buvo ne tokia džiaugsminga.

"Šįvakar paskambinau Helle Thorning-Schmidt. Pasveikinau ją ir pasakiau, kad dabar ji turi progą suformuoti naują vyriausybę", - savo nusivylusiems šalininkams sakė 47 metų L.L.Rasmussenas.

Darbą baigiantis premjeras, kurio partija tebėra didžiausia parlamente ir, lyginant su 2007 metų rinkimais, gavo viena vieta daugiau, iš viso - 47 vietas, tvirtino, kad jo oponentės vyriausybė ilgai netvers.

"Šįvakar premjero biuro raktus perduodu Helle Thorning-Schmidt", - sakė jis, bet pridūrė: "Brangi Helle, prižiūrėk raktus, nes juos tik pasiskolini".

L.L.Rasmussenas savo atsistatydino raštą karalienei Margretei turėtų įteikti vėliau penktadienį.

Absoliučiai daugumai parlamente reikia iš viso 90-ies vietų.

Keturios vietos parlamente, paliktos Danijos autonominėms teritorijoms Grenlandijai ir Farerų saloms, oficialiai dar turi būti paskirtos ir kol kas į bendrą suvestinę nėra įtrauktos, tačiau stebėtojai nemano, kad jos iš esmės pakeis rinkimų rezultatus.