Vietos tarnybų duomenimis, į mišias Jangono Kjaikasano parke atvyko apytiksliai 150 tūkst. žmonių, bet minia atrodė gausesnė. Į parką patekti norėję katalikai turėjo jau anksčiau pateikti prašymus savo bažnyčioms. Dauguma atvyko apsirengę vienoda apranga arba dėvėjo kepures su popiežiaus atvaizdu.

Prieš mišias pontifikas apvažiavo ratą aplink parką, sėdėdamas papamobilyje atviru stogu ir mojuodamas minioms, prieš mišias plūdusioms į parką.

Popiežiaus pasiklausyti atvyko ir vietos vyriausybės atstovai, Mianmaro faktinės lyderės Aung San Suu Kyi vadovaujamos Nacionalinės lyga už demokratiją (NLD) aukšto rango nariai ir didelę krikščionių bendruomenę turinčios Kačinų valstijos mažumos atstovai, vilkintys tradicinius drabužius.

Pasak popiežiaus Pranciškaus, jo vizito į Mianmarą tikslas – patarnauti vietos katalikų bendruomenei, turinčiai apie 660 tūkst. narių ir sudarančiai kiek daugiau nei 1 proc. tarp 52 mln. Mianmaro gyventojų.

Vis dėlto, popiežiaus apsilankymą šalyje temdo šešėlis – negailestinga Mianmaro karinė operacija prieš musulmonų rohinjų mažumą šiaurinėje Rachinų valstijoje. Šiuos veiksmus Jungtinės Tautos pasmerkė kaip „vadovėlinį etninio valymo pavyzdį“, juos kritikavo ir daugelis kitų tarptautinės bendrijos veikėjų.

Pirmą kartą kalbėdamas viešai Mianmare antradienį pontifikas Aung San Suu Kyi ir kitiems šalies valdžios pareigūnams sakė, kad Mianmaro ateitis – gerbti visų savo gyventojų teises „neišskiriant nė vieno“, tačiau rohinjų tiesiogiai nepaminėjo.

Dėl smurto, rohinjų kaimelių plėšimo ir deginimo jau daugiau nei 620 tūkst. žmonių pabėgo į kaimyninį Bangladešą. Tai didžiausia pabėgėlių krizė Azijoje per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Savo homilijoje trečiadienį Pranciškus kalbėjo apie kančias, kurias turėjo iškęsti Mianmaro etninės ir religinės mažumos. Jis taip paminėjo dešimtmečius vykusius ir kai kuriose šalies vietose tebesitęsiančius konfliktus tarp Mianmaro etninių mažumų ir kariuomenės.

Mianmare visai neseniai baigėsi beveik pusę amžiaus trukusi karinė diktatūra, tačiau mažumos, tokios kaip Kačinų valstijos gyventojai, vis dar patiria diskriminaciją ir kitų formų smurtą.

„Žinau, kad dauguma žmonių Mianmare nešioja smurto žaizdas, matomas ir nematomas“, – itališkai su vertimu į mjanmų kalbą susirinkusiai miniai sakė popiežius. Jis ragino nepasiduoti pagundai imtis keršto, o siekti „atleisti ir užjausti“.

Jėzus nemokė kerštauti“, – sakė pontifikas, kalbėdamas nuo altoriaus, pastatyto ant tradicinės budistinės pakylos.

Vėliau trečiadienį Pranciškus susitiks su Mianmaro budistų vadovybe, taip pat pasikalbės su šalies katalikų vyskupais. Ketvirtadienį pontifikas aukos mišias jaunimui ir išvyks į Bangladešą, kur pradės savo kelionės Pietų Aziją antrąją dalį.