Augalas, pavadintas „TomTato“ (pavadinimas gautas, sujungus du žodžius – tomato (pomidoras) ir potato (bulvė), gali sunokinti iki 500 saldžių vyšninių pomidorų ir tuo pačiu po žeme užauginti puikių bulvių.

Prekybą paštu vykdanti bendrovė „Thompson & Morgan“ šį augalą pardavinėja po 14,99 svaro (61,43 Lt) už vienetą. Pardavėjai tvirtina, jog pomidorbulvė – išskirtinis rankų darbo, o ne genų inžinerijos, produktas.

Tokie dvi funkcijas atliekantys išvestiniai augalai Jungtinėje Karalystėje nėra naujovė, tačiau, kaip tvirtina „Thompson & Morgan“, tai pirmas kartas, kai toks augalas neša ir finansinę naudą.

Bendrovės atstovų teigimu, šio augalo sunokinti pomidoriukai – pastebimai saldesni nei tie, nuo kurių lūžta prekybos centrų lentynos.

Sodininkystės skyriaus minėjoje bendrovėje vadovas Paulas Hansordas sako, jog pirmą kartą idėja apie tokį dvi funkcijas atliekantį daržo augalą kilo prieš maždaug 15 metų, kai jis apsilankė viename darže, kur pomidoras augo virš bulvės – tai tebuvo pokštas.

‚„TomTato“ buvo bandomas ir tobulinamas kelerius metus, galiausiai pasiektas rezultatas pranoko visus mano lūkesčius. Šakelės aplipusios pomidoriukais, kurie tokie gardūs, jog pirktų parduotuvėje niekada nebegalėsite paimti į burną. Taip pat puikios ir bulvės“, - teigia P. Hansordas.

„Buvo labai sunku, nes pomidoro ir bulvės stiebas privalo būti identiško storio, labai detalus darbas, reikia įgūdžių. Esame matę panašių produktų, tačiau, apžiūrėjus iš arčiau, galima pamatyti, jog pomidoras paprasčiausiai įsodintas į vazoną, kuriame jau auga bulvės. Mes siūlome vieną augalą – be bulvių lapų“, - savo produktą reklamuoja P. Hansordas.

Pomidorbulves galima auginti tiek darže, tiek po stogu – svarbu tik parinkti pakankamai didelį vazoną.

Panašus augalas, pavadinimu „Potato Tom“, šią savaitę pristatytas ir Naujoje Zelandijoje.