Šis paradas vyko tvyrant įtampai su branduolinį ginklą turinčia kaimynine Šiaurės Korėja. Pchenjanas reguliariai rengia didelio masto karinius paradus, tačiau panašūs renginiai Seule tradiciškai vyksta tik kas penkerius metus, minint Pietų Korėjos Ginkluotųjų pajėgų dieną.

Pastarąjį kartą Pietų Korėja karinį paradą buvo surengusi 2013-aisiais. Po penkmečio tuometinis šalies prezidentas Moon Jae-inas pasirinko vietoj karinio renginio suorganizuoti šventinę ceremoniją.

Pranešama, kad vykstant naujausiam paradui centrinėmis Seulo gatvėmis žygiavo apie 4 tūkst. karių. Jų žingsnius lydėjo Pietų Korėjos vėliavomis mosuojančių stebėtojų šūksniai. Parade taip pat dalyvavo apie 170 karinės technikos vienetų, įskaitant dronus, tankus ir raketas. Buvo planuojamas karo lėktuvų skrydis, tačiau dėl prastų orų jį teko atšaukti. Kaip teigiama, siekiant pademonstruoti stiprų Seulo aljansą su Vašingtonu, į paradą įsitraukė ir apie 300 JAV kariškių.

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk Yeolas stebėjo paradą nuo pakylos ir plojo marširuojantiems kariams.

Anot vieno buvusio CŽA analitiko, šis paradas veikiausiai yra „ne itin subtilus ir vizualiai provokuojantis“ Pietų Korėjos vyriausybės gestas, kuriuo norima parodyti Šiaurės Korėjos vadovui Kim Jong Unui, kad Seulas „neatsitrauks ir neieškos būdų susitaikyti“.

Pchenjanas savo ruožtu šiemet jau yra surengęs tris karinius paradus. Jų metu Šiaurės Korėja pademonstravo daugybę įvairių ginklų, įskaitant tarpžemynines balistines raketas „Hwasong-17“. Šalis šiais metais taip pat yra surengusi virtinę ginkluotės bandymų, nepaisydama tarptautinių sankcijų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją