Jungtinės Valstijos derasi dėl susitarimo pirkti iš Seulo 100 tūkst. 155 mm artilerijos sviedinių, kurie būtų pristatyti Ukrainai, ketvirtadienį pranešė laikraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis „su sandoriu susipažinusiais JAV pareigūnais“. Vašingtonas yra pagrindinis Seulo saugumo sąjungininkas, Pietų Korėjoje dislokuojantis maždaug 27 tūkst. JAV karių, kad padėtų apsisaugoti nuo branduolinius ginklus turinčios Šiaurės Korėjos.

Penktadienį Pietų Korėja pareiškė, kad vykstant deryboms su JAV dėl ginklų sandorio sviediniai nėra skirti tiekti Ukrainai. „Siekiant kompensuoti 155 mm šaudmenų atsargų trūkumą JAV, vyksta JAV ir (Pietų Korėjos) bendrovės derybos dėl šaudmenų eksporto“, – sakoma Seulo gynybos ministerijos pranešime. „Tai daroma laikantis prielaidos, kad Jungtinės Valstijos bus galutinis sviedinių naudotojas“, – priduriama jame.

Pietų Korėjos „politika neteikti Ukrainai mirtinų ginklų išlieka nepakitusi“, sakoma pranešime.

Pietų Korėja teikia Ukrainai nemirtiną pagalbą ir paramą, tačiau, galimai siekdama išsaugoti ryšius su Rusija, svarbia tarpininke su Šiaurės Korėja, atsispiria raginimams leisti eksportuoti ginklus Kyjivui.

Seulas tampa vis svarbesnis ginklų eksportuotojas, neseniai pasirašė susitarimą dėl šalyje gaminamų tankų ir haubicų Lenkijai. JAV ir Pietų Korėjos diskusijos vyksta Vašingtonui apkaltinus Šiaurės Korėją slapta nusiuntus į Rusiją artilerijos sviedinių ir taip parėmus jos karinę operaciją Ukrainoje. Pchenjanas kaltinimus atmeta, vadina juos „nepagrįstais“.

Pentagonas ketvirtadienį paskelbė, kad pagal naują 400 mln. JAV dolerių saugumo pagalbos paketą JAV suteiks Ukrainai oro gynybos sistemas ir „žemė-oras“ raketas. Į paketą įeina raketos oro gynybos sistemoms HAWK, kurias suteikti sutiko Ispanija, artilerijos ir minosvaidžių sviediniai, HIMARS tiksliųjų raketų paleidimo amunicija ir daugiau nei 20 mln. smulkiųjų ginklų šovinių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją