Gynybos sekretorius J. Mattisas tai sakė dvi dienos po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas, regis, sukritikavo savo diplomatijos vadovą pareikšdamas, kad jis, kalbėdamasis su Kim Jong-Uno režimu, tik „švaisto savo laiką“.

Valstybės departamento pareigūnai tvirtina, kad D. Trumpas ne kritikavo R. Tillersoną, o spaudė Kim Jong-Uno režimą sutikti aptarti jo nusiginklavimą, kol dar egzistuoja diplomatinė galimybė.

J. Mattisas, liudydamas Kongrese, sakė, kad Pentagonas tvirtai remia šią strategiją ir R. Tillersoną.

„Tarptautinė bendrija ... sutelkusi dėmesį į destabilizuojančią grėsmę, kurią kelia Šiaurės Korėja ir nepaliaujamas Kim Jong-Uno branduolinių ir balistinių raketų pajėgumų vaikymasis, – sakė jis. – Gynybos departamentas visiškai remia sekretoriaus Tillersono pastangas surasti diplomatinį sprendimą, bet lieka sutelkęs dėmesį į Jungtinių Valstijų ir mūsų sąjungininkų gynybą.“

R. Tillersonas aiškino, kad tokia strategija apimtų Jungtinių Tautų ir JAV sankcijų bei diplomatinio spaudimo naudojimą siekiant priversti Kim Jong-Uną derėtis dėl branduolinio nusiginklavimo.

JAV pareigūnai viešai tvirtina, kad turi karinių galimybių atsverti Pchenjano grėsmę, jeigu tai žlugtų, bet privačių pokalbių metu pripažįsta, kad jos yra rizikingos.