„Reiškiame stiprų nepasitenkinimą ir ryžtingai prieštaraujame G-7 viršūnių susitikime dalyvavusių lyderių pareiškimui dėl Honkongo reikalų“, – per spaudos konferenciją Pekine sakė kinų Užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

Pirmadienį Prancūzijoje trijų dienų susitikimą baigę G-7 lyderiai išreiškė palaikymą Honkongo autonomijai, numatytai 1984 metais Didžiosios Britanijos ir Kinijos sudaryto susitarimo, taip pat paragino deeskaluoti padėtį protestų krečiamame mieste.

Tačiau Pekinas ne kartą kaltino užsienio vyriausybes kišimusi į Honkongo reikalus, o Geng Shuangas antradienį pareiškė, kad G-7 valstybės „puoselėja blogus ketinimus“.

„Ne kartą pabrėždavome, kad Honkongo reikalai yra tik Kinijos vidaus reikalai ir kad jokia užsienio vyriausybė, organizacija ar asmuo neturi teisės kištis“, – pažymėjo jis.

Honkongą krečia jau daugiau nei du mėnesius besitęsiantys protestai, išprovokuoti Pekino remiamos vyriausybės mėginimų priimti ekstradicijos įstatymą, kurį oponentai laikė didžiuliu smūgiu Honkongo savivaldai.

Nuo to laiko visuomenės nepasitenkinimas peraugo į platesnį raginimą užtikrinti miestui didesnę demokratiją.

Per G-7 forumą pasirašytame pareiškime Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos ir JAV lyderiai paragino laikytis santūrumo įtemptame mieste.

„G-7 dar kartą atkreipia dėmesį į 1984 metų Kinijos ir Britanijos susitarimo dėl Honkongo egzistavimą bei svarbą ir ragina vengti smurto“, – nurodoma komunikate.

Pekinas anksčiau apkaltino Britaniją, anksčiau valdžiusią Honkongą kaip savo koloniją ir 1997 metais perdavusią ją Kinijai, kišimusi į pusiau autonominės šalies teritorijos reikalus.