Reaguodamas į Kinijos priimtą saugumą įstatymą buvusiai britų karūnos kolonijai, ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį paskelbė apie imigracijos įstatymų Honkongo gyventojams sušvelninimą.
Žmonėms, turintiems teisę į Britanijos užjūrio piliečio statusą, bus suteikta teisė gyventi ir dirbti Didžiojoje Britanijoje, o vėliau ir prašytis pilietybės.

Tai komentuodama, Kinijos ambasada pareiškė: „Mes tai kategoriškai atmetame ir pasiliekame teisę imtis atitinkamų priemonių“. Visi Honkonge gyvenantys „kinai yra Kinijos piliečiai“, tai galioja ir honkongiečiams, turintiems teisę į Britanijos užjūrio piliečio statusą.

B. Johnsonas trečiadienį parlamente Londone sakė, kas ginčytinas saugumo įstatymas yra „rimtas nusižengimas“ Londono ir Pekino susitarimui dėl buvusios karūnos kolonijos perdavimo Kinijai 1997 metais. Jo vyriausybė jau birželio pradžioje įspėjo Pekiną, kad sušvelnins imigracijos įstatymus žmonėms iš Honkongo, jei įstatymas įsigalios. „Ir būtent tai mes dabar padarysime“, - pabrėžė premjeras.

Apie 3 mln. Honkongo gyventojų, gimusių iki karūnos kolonijos perdavimo Kinijai 1997 metų liepos 1 dieną, turi teisę į Britanijos užjūrio piliečio pasą. Užsienio reikalų sekretoriaus Dominico Raabo teigimu, jie ateityje kartu su savo artimaisiais galės penkerius metus gyventi Didžiojoje Britanijoje, kad studijuotų arba dirbtų. Galiausiai jie galės prašyti nuolatinės teisės likti šalyje ir britiško paso.

Užsienio griežtai kritikuojamas Honkongo saugumo įstatymas įsigaliojo antradienį. Jis leidžia kinų tarnyboms imtis griežtų veiksmų prieš bet kokią veiklą, kuri, jų manymu, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.