„Bild“: Navalnaja įžengė į Rusijos ambasados teritoriją ir balsavo už Navalną

„Balsalapyje parašiau A. Navalno pavardę“, – paaiškino J. Navalnaja, išėjusi iš Rusijos ambasados. „Tai protesto ženklas po to, kai jos vyras, pagrindinis Putino priešininkas, buvo nužudytas kalėjime, likus mėnesiui iki prezidento rinkimų“, – pakomentavo Vokietijos leidinys „Bild“.

Pasak jo, įžengdama į Rusijos ambasados teritoriją, J. Navalnaja „atidavė save į Putino režimo, kuris nužudė jos vyrą, rankas, kadangi diplomatinėje atstovybėje pilna agentų“.

Pasirodydama Berlyne prie Rusijos ambasados ir balsuodama, J. Navalnaja norėjo „pasiųsti pasipriešinimo diktatoriui Vladimirui Putinui signalą“, rašo „Bild“.

J. Navalnaja nuėjo atiduoti savo balso į Rusijos ambasadą – „niūrų pastatą Unter den Linden alėjoje, vos už kelių metrų nuo Brandenburgo vartų“, lydima šalininkų šūksmų „Julija, mes su tavimi!“, pasakoja leidinys.

Anot J. Navalnajos atstovės spaudai Kiros Jarmyš, opozicionierė galėjo būti sulaikyta, nes ji yra Rusijos pilietė.

„Manau, kad įėjimas [į ambasados teritoriją] gali būti pavojingas. Vokietijos policija negalės imtis jokių veiksmų, jei rusai sulaikys A. Navalno našlę“, – anksčiau aiškino žurnalistams konstitucinės teisės specialistas profesorius Volkeris Boehme-Nessleris. Be ambasadoriaus sutikimo Vokietijos policijos pareigūnai negali patekti į pastatą, jo apieškoti, taip pat negali nieko suimti ar išlaisvinti. „Teoriškai J. Navalnaja gali tapti ambasados kaline. Vokietija būtų bejėgė“, – konstatavo ekspertas.

Pasak „Bild“, Berlyne lankosi ir kitas Kremliaus priešininkas – 2003–2013 metais Rusijoje kalėjęs Michailas Chodorkovskis. Jis dalyvavo demonstracijoje prieš Putino režimą priešais ambasadą, tačiau balsuoti nėjo.

Surengtos protesto akcijos


Vladimiro Putino ir jo režimo oponentai skatino žmones masiškai protestuoti rinkimų apylinkėse. Pareikšti protestą jie turėtų kovo 17-ąją, paskutinę neabejotinai V. Putino pergale pasibaigsiančių prezidento rinkimų dieną.

Nors rinkimų laikotarpis dar nesibaigė, jį temdančių įvykių jau būta. Tai ukrainiečių oro atakos ir antiputiniškai nusiteikusių diversantų įsiveržimai į Rusijos teritoriją. Sekmadienį naktį atskriejęs atakuojantis dronas sukėlė gaisrą Slaviansko (Krasnodaro kraštas) naftos perdirbimo gamykloje, kur, anot oficialų šaltinių, vienas asmuo mirė ištiktas miokardo infarkto. Dar dvi aukos buvo užregistruotos po šeštadieninių dronų atakų Belgorode.

Sekmadienį ryte Rusijos gynybos ministerija pranešė apie 35 ukrainiečių dronus, skriejusius virš šalies teritorijos. Keturi iš jų buvo pasiekę Maskvos regioną, o du – kaimyninius Kalugos ir Jaroslavlio regionus. Dronų atakų taikiniais tapo ir su Ukraina besiribojantys Belgorodo, Kursko bei Rostovo regionai, taip pat pietuose plytintis Krasnodaro kraštas.


Rinkimų dienomis gaunama pranešimų apie rinkimų apylinkėse rengiamas pavienes protesto akcijas – dažų pylimą į balsadėžes, padegimus.

Navalno komanda parodė, kad kai kuriose Rusijos dalyse įvyko rinkiminiai protestai

Mirusio Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno komanda pranešė, kad sekmadienį, paskutinę prezidento rinkimų dieną, vyko daugybė protestų prieš numatomą Vladimiro Putino perrinkimą.

Rusijos Tolimuosiuose Rytuose – Vladivostoke, Novosibirske, Omske, Irkutske ir kituose Sibiro miestuose – žmonės dalyvavo akcijoje „Vidurdienis prieš Putiną“, kaip parodė A. Navalno komanda tiesioginėje transliacijoje per „YouTube“.

Šimtai žmonių taip pat išsirikiavo eilėse prie rinkimų apylinkės Jekaterinburge Uralo kalnuose.

Kiti V. Putino oponentai, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje tremtyje gyvenantis Rusijos verslininkas Michailas Chodorkovskis, irgi ragino žmones nebijoti ir dalyvauti akcijoje.

Tikimasi, kad pirmieji rinkimų rezultatai bus paskelbti po to, kai labiausiai į Vakarus nutolusiame Kaliningrado eksklave apie 19 val. vakaro užsidarys paskutinės balsavimo apylinkės.

Maskvos rinkėjai atsiliepė į A. Navalno raginimą vidurdienį surengti protesto akciją

Sekmadienį prie Maskvos rinkimų apylinkių susidarė eilės, nes kai kurie rinkėjai atsiliepė į mirusio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno šalininkų raginimą atiduoti protesto balsus Rusijos prezidento rinkimuose.

AFP žurnalistai dviejose balsavimo apylinkėse vidurdienį (11 val. Lietuvos laiku) pastebėjo didesnį nei anksčiau ryte rinkėjų srautą – kaip ir buvo raginama daryti skelbiant apie protesto akciją „Vidurdienis prieš Putiną“.

A. Navalnas, žymiausias prezidento Vladimiro Putino varžovas, praėjusį mėnesį paslaptingomis aplinkybėmis mirė Arkties kalėjime. Jo našlė Julija Navalnaja paragino žmones vienu metu ateiti į rinkimų apylinkes ir protestuojant gadinti balsavimo biuletenius.

Nuo 2022 metų, kai prasidėjo plataus masto Rusijos karas Ukrainoje, Rusijoje viešas nepritarimas jam buvo slopinamas, o vyriausybės kritikai įkalinami arba priversti bėgti.

IT darbuotojas Aleksandras, atidavęs savo balsą apylinkėje, kurioje anksčiau balsuodavo A. Navalnas, sakė atėjęs, nes tai yra vienas iš nedaugelio būdų protestuoti. „Jei nebūčiau to padaręs, būčiau pasijutęs bailiu“, – sakė 29 metų vyras.

52 metų Jelena sakė, kad žmonės „pernelyg bijo“ gausiai išeiti į gatves: „Nenoriu, kad Rusija, mano tėvynė, būtų tokia... Aš myliu savo šalį, noriu, kad ji būtų laisva.“

65 metų pensininkė Natalija sakė, kad atėjo su drauge, 38 metų inžiniere Jelena, planuodamos sugadinti savo biuletenius A. Navalno atminimui. „Atėjau atsisveikinti su juo. Jis man yra didvyris“, – sakė Natalija. Elena pridūrė: „Tai vienintelė galimybė išreikšti savo nuomonę.“

„Simbolinė akcija“

Socialinėje žiniasklaidoje A. Navalno komandos pasidalytuose vaizduose buvo matyti didesnės rinkėjų eilės kitose balsavimo vietose Maskvoje ir kitur Rusijoje.

Vienoje balsavimo apylinkėje Maskvos pietvakariuose 18-metis moksleivis Leonidas sakė, kad proteste dalyvavo „ne tiek daug žmonių“, bet jis tiesiog džiaugėsi, kad bent kažkiek atėjo.

Šioje mokykloje įkurdintoje rinkimų apylinkėje A. Navalnas, 2013 metais nesėkmingai bandęs tapti Maskvos meru, pasiekė aukščiausią savo rezultatą – 70 proc. balsų.


Vėliau A. Navalnas bandė varžytis su V. Putinu 2018 metų prezidento rinkimuose, tačiau jo kandidatūra buvo atmesta.

33 metų IT darbuotoja Olga Mironenko sakė, kad niekada nebalsavo už V. Putiną, tačiau jai sunku išreikšti savo nuomonę šalyje, kurioje „net socialinėje žiniasklaidoje negalima išreikšti savo nuomonės“.

Ji sakė, kad buvo gera ateiti į rinkimų apylinkę ir būti „su žmonėmis, kurie yra šviesos ir tiesos pusėje“.

21 metų Denisas, dirbantis reklamos srityje, sakė: „Atėjau išreikšti solidarumo su labai svarbiu žmogumi. Tai simbolinė akcija. Šie rinkimai – būdas pagerbti A. Navalno atminimą“, – sakė jis.

Moldovos policija sulaikė vyrą, apmėčiusį padegamuoju skysčiu Rusijos ambasadą

Moldovos policija sekmadienį sulaikė vieną vyrą po to, kai į Rusijos ambasadą, kurioje vyko balsavimas prezidento rinkimuose, buvo įmesti du Molotovo kokteiliai, pranešė Moldovos žiniasklaida. Sužeistųjų per incidentą nebuvo.

„Vyras per Rusijos ambasados Kišiniove tvorą permetė du indus su degiosiomis medžiagomis“, – sakoma policijos pranešime.

54 metų moldavas, kuris sakė, kad turi ir Rusijos pilietybę, buvo „nedelsiant sulaikytas“ ir nuvežtas apklausti, nurodė policija.

„Savo veiksmus jis pateisino tam tikru nepasitenkinimu Rusijos valdžios institucijų veiksmais“, – pridūrė policija, pradėjusi tyrimą.

Rinkimai vyksta nuo penktadienio iki sekmadienio ir, nepaisant sumaišties, kurią sukėlė Rusijos invazija į Ukrainą, turėtų suteikti prezidentui Vladimirui Putinui dar vieną šešerių metų kadenciją.

2,6 mln. gyventojų turinti Moldova šią savaitę protestavo prieš Maskvos sprendimą atidaryti kelis balsavimo punktus separatistinėje Uždniestrėje. Šalis norėjo, kad balsavimas būtų organizuojamas tik Rusijos ambasadoje Kišiniove.

Paskutinę Rusijos rinkimų dieną per vidurdienio protestą prasidėjo areštai

Dešimtys žmonių, stovėjusių eilėse, kad galėtų dalyvauti paskutinę Rusijos prezidento rinkimų dieną surengtoje vidurdienio protesto akcijoje, buvo areštuoti, pranešė žmogaus teisių aktyvistai.

Organizacija „OVD-Info“ iki ankstyvos popietės suskaičiavo apie 50 areštų, pusę iš jų – Kazanėje, mieste prie Volgos upės, esančiame maždaug už 700 km į rytus nuo Maskvos. Taip pat pranešta apie areštus Maskvoje ir Sankt Peterburge.

Daugelis sulaikytųjų atėjo balsuoti tiksliai vidurdienį, dalyvaudami protesto akcijoje „Vidurdienis prieš Putiną“, kuria buvo siekiama išreikšti nepritarimą tam, kaip vykdomi rinkimai. Tarp protesto rėmėjų yra ir mirusio opozicionieriaus Aleksejaus Navalno šalininkų.

Kai kurie areštai vyko ne balsavimo vietose. Pranešimuose teigiama, kad viena aktyvistė buvo sulaikyta tik išėjusi iš savo namų Sankt Peterburge. Kai kurie sulaikytieji netrukus buvo paleisti.

Rusijos Vidaus reikalų ministerija praneša per rinkimų laikotarpį pradėjusi 61 baudžiamąją bylą ir išrašiusi per 150 administracinių protokolų, skelbia TASS.

J. Navalnaja pastebėta eilėje balsuoti prie Rusijos ambasados Berlyne

Mirusio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno našlė Julija Navalnaja sekmadienį stovėjo eilėje prie Rusijos ambasados Berlyne, kad galėtų atiduoti savo balsą prezidento rinkimuose, matė vienas AFP žurnalistas.

Juodą švarką vilkėjusi J. Navalnaja gavo gėlių iš rėmėjų ir bendravo su kitais rinkėjais ilgoje eilėje prie ambasados Vokietijos sostinėje.

Rusijoje gadinami „rinkimų“ biuleteniai

„Karui – ne! Ne Putinui!“, – rašoma ant Rusijoje vykstančių „rinkimų“ biuletenių, kuriuos socialiniame tinkle „Telegram“ paviešino „Meduza“. Juos redakcijai atsiuntė skaitytojai.

Skelbiama, kad iš anksto nulemtuose rinkimuose rusai neturi daug galimybių saugiai protestuoti, taigi jie raginami arba balsuoti už kitą kandidatą, o ne Vladimirą Putiną, arba gadinti balsavimo biuletenius.

„Meduza“ skelbia, kad daugelyje balsavimo punktų rinkėjus stebi „prižiūrėtojai“ arba kabinose nėra užuolaidų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)