Epidemiologinė SARS-CoV-2 viruso istorija lygintina su ankstesniais koronavirusų protrūkiais, sietinais su gyvūnų turgavietėmis, ir nurodo paprastą būdą žmonėms užsikrėsti, mokslinių įrodymų apžvalgoje apie ryšį su pandemijos kilme teigia Edwardas Holmes‘as, Andrew Rambaut ir kiti 19 mokslininkų.

Pranešimas paviešintas trečiadienį, prieš pasirodant ekspertų įvertinimui, ir yra ruošiamas publikuoti žurnale, sakė vienas iš pranešimo autorių. Pranešime detaliai paaiškinama SARS-CoV-2 genetinė informacija, ankstyvoji epidemiologija ir moksliniai tyrimai, atlikti Uhano virusologijos institute.

„Tai iš tiesų pirmoji sisteminė analizė, persijojus visus duomenis“, – elektroniniame laiške rašė sakė E. Holmesas, garsus profesorius, studijuojantis evoliucinę biologiją Sidnėjaus universitete.

Pastaraisiais mėnesiais daug rašoma ir skelbiama apie COVID-19 kilmę, „didelė dalis šios informacijos paremta spekuliacijomis, dalis – tiesiog dezinformacija“, sakė jis. „Mes manėme, kad svarbu grįžti prie esminių mokslinių duomenų ir aiškiai bei ramiai išsiaiškinti, ką jie mums sako“, – sakė profesorius.

Debatai dėl COVID atsiradimo sukasi aplink dvi alternatyvias idėjas: viruso „pabėgimas“ iš laboratorijos ar pasklidimas nuo gyvūnų. Pranešimo autoriai, tarp kurių yra Nobelio premijos laureatas Peteris Doherty‘is ir „Wellcome Trust“ fondo direktorius Jeremy Farraras, teigia, kad nėra įrodymų, jog SARS-CoV-2 būtų laboratorinės kilmės, ir kad kyla įtarimų dėl sutapimo, jog pandeminis virusas buvo pirmą kartą aptiktas mieste, kuriame veikia Instituto maksimalaus biosaugumo laboratorija, tyrinėjanti koronavirusus ir mirtinas ligas, tokias kaip Ebola.

Laboratorinio incidento teorija „negali būti visiškai atmesta“, bet labai mažai tikėtina, sakė pranešimo autoriai, palyginus su „daugybe ir pakartotinių žmogaus-gyvūno kontaktų, labai įprastų laukinių gyvūnų prekyboje“.

„Kolizija“

Nesugebėjimas ištirti ir suprasti virusinę užkrato kilmę atliekant bendrus ir kruopščiai koordinuojamus tyrimus kelia rizikų, kad „pasaulis taps pažeidžiamas būsimoms pandemijoms, kylančioms dėl tos pačios žmogaus veiklos, kuri pakartotinai stumia mus į koliziją su naujais virusais“, – rašė pranešimo autoriai.

Uhanas yra didžiausias miestas centrinėje Kinijoje su daugybe gyvūnų turgaviečių ir yra svarbiausias kelionių bei prekybos centras, tinkamai sujungtas su kitais regionais, tiek pačioje Kinijoje, tie tarptautiniu mastu, sakė autoriai. Todėl ryšys su Uhanu greičiausiai rodo, kad patogenams, kad įsigalėtų, dažnai reikalingos tankiai gyvenamos vietovės.

Remiantis epidemiologiniais duomenimis, didmeninis Huanano jūros gėrybių ir ūkininkų produktų turgus Uhane buvo pradinis SARS-CoV-2 infekcijų epicentras, sako mokslininkas. Du iš trijų pirminių užfiksuotų COVID-19 atvejų buvo tiesiogiai susiję su turgaviete, kurioje buvo prekiaujama gyvais, laukiniais gyvūnais, arba 28 proc. visų atvejų, paskelbtų 2019 metų gruodį. Iš viso 55 proc. atvejų, fiksuotų tą mėnesį, buvo susiję su arba Huananu, arba kita Uhano turgaviete, šie atvejai buvo labiau paplitę pirmojoje to mėnesio pusėje.

Nors iki šiol nenustatytas joks šikšnosparnių šaltinis ar tarpinis gyvūnas kaip viruso šeimininkas, sietinas su SARS-CoV-2, viruso perdavimas nuo vienos gyvūnų rūšies kitai gali vykti nepastebimai, sako pranešimo autoriai. Pirmieji SARS-CoV-2 atvejai vargu ar platino virusą kitiems žmonėms, ir tik nedidelis išplitimo atvejų nuo gyvūnų žmonėms segmentas sukelia didesnius protrūkius.

Pandeminis virusas nešiotojo aplinkoje išsivystė „labai panašus, jei ne identiškas,“ į šikšnosparnių koronavirusą, kuris vertinamas kaip artimiausias atitikmuo SARS-CoV-2, teigė Sun Yat-sen Universiteto ir Guangdžou universiteto mokslininkai. Jų tyrimas, paviešintas liepos 1 dieną, dar prieš oficialią publikaciją, nustatė, kad būtų sudėtinga dauginti SARS-CoV-2 ląstelių kultūroje laboratorijos sąlygomis.