„Aleksejaus laidotuvės vyks cerkvėje (...) Marjino rajone kovo 1 d. 14 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku. Ateikite iš anksto“, – trečiadienį socialiniuose tinkluose paskelbė jo komanda.

A. Navalno bendražygiai pranešė, kad, kaip manoma, nužudytas prezidento Vladimiro Putino priešininkas bus palaidotas Borisovo kapinėse, esančiose prie Sopulingosios Dievo Motinos cerkvės. Pasak jo komandos, buvo sunku surasti maldos namus, kurie sutiktų surengti pamaldas. „Pradėjome ieškoti bažnyčios ir salės kovo 1-ai dienai. Visur buvo atsisakyta. Kai kur mums buvo pasakyta, kad tai draudžiama“, – sakė į užsienį pasitraukęs A. Navalno sąjungininkas Ivanas Ždanovas.

Apie A. Navalno mirtį pranešta vasario 16-ąją. Politiko kūnas jo motinai Liudmilai Navalnajai buvo perduotas tik po devynių dienų. L. Navalnaja sakė, kad iš jos buvo reikalaujama palaidoti sūnų slapta ir be viešo atsisveikinimo, tačiau ji atsisakė vykdyti šiuos reikalavimus.

Rusijos žiniasklaidos priemonės, kuriomis remiasi agentūra „Reuters“, antradienį pranešė, kad Maskvoje sulaikytas A. Navalno advokatas.

Teisininkas Vasilijus Dubkovas praėjusią savaitę lydėjo A. Navalno motiną Liudmilą Navalnają į kalėjimą „Poliarinis vilkas“, kuriame opozicionierius mirė.

A. Navalnas daug metų buvo aršiausias Kremliaus kritikas. A. Navalnas atliko 19 metų įkalinimo bausmę dėl kaltinimų, plačiai laikomų politiniu kerštu už jo opoziciją.

Bijo areštų per laidotuves


A. Navalno našlė Julija Navalnaja trečiadienį pareiškė būgštaujanti, kad jos vyro laidotuvėms, suplanuotoms penktadienį Maskvoje, bus trukdoma, gali vykti areštai.

„Kol kas nesu tikra, ar jos bus taikios, ar policija sulaikys tuos, kurie ateis atsisveikinti su mano vyru“, – Europos Parlamente sakė J. Navalnaja.

Julija Navalnaja

Vladimiras „Putinas yra organizuotos nusikaltėlių gaujos lyderis“, sakė J. Navalnaja, dėl savo vyro „nužudymo“ apkaltinusi Rusijos prezidentą . „Turite reikalą ne su politiku, o su kruvinu banditu“, – sakė ji.

Rusijos valdžios institucijos teigė, kad A. Navalnas mirė dėl natūralių priežasčių, praradęs sąmonę po pasivaikščiojimo savo kalėjimo kolonijoje Arktyje. Jo šeima šį teiginį atmeta.

„Aleksejus buvo kankinamas trejus metus, – savo kalboje EP sakė J. Navalnaja. – Jis buvo marinamas badu mažytėje akmeninėje kameroje, atskirtas nuo išorinio pasaulio, jam buvo draudžiami pasimatymai, telefono skambučiai, o vėliau net ir laiškai“.

„O tada jie jį nužudė. Ir net po to jie žiauriai elgėsi su jo kūnu“, – sakė ji.

A. Navalno kūnas buvo laikomas aštuonias dienas – jo komanda mano, kad taip buvo siekiama nuslėpti, kas atsakingas dėl jo mirties, ir užkirsti kelią viešoms laidotuvėms.

„Putinas turi atsakyti už viską, ką padarė Aleksejui, – sakė J. Navalnaja. – Mano vyras niekada nepamatys, kaip atrodys graži ateities Rusija, bet mes privalome ją pamatyti. Ir aš padarysiu viską, kad jo svajonė išsipildytų, kad blogis žlugtų ir ši graži ateitis ateitų“.

„Norint nugalėti Putiną, negalima būti nuobodiems“

Aleksejus įkvėpė žmones, nepaisant suvaržymų, kurių ėmėsi V. Putinas, toliau savo kalboje EP nariams sakė J. Navalnaja.

Kai jam neleido rodytis per televiziją, jis atsigręžė į „Youtube“. Kai jam neleido dalyvauti rinkimuose, jis sugalvojo strategiją, kaip atimti vietas iš V. Putino partijos.

„Net ir būdamas Putino gulage Aleksejus sugebėjo perduoti idėjas projektams, kurie Kremliui kėlė paniką“, – sakė ji.

J. Navalnaja pažymėjo, kad norint nugalėti V. Putiną reikia tapti novatoriškiems.

Ji perspėjo, kad V. Putinui negalima pakenkti nei sankcijomis, nei rezoliucijomis, nei vadovaujantis morale ar taisyklėmis.

„Tai yra atsakymas į klausimą. Jei iš tikrųjų norite nugalėti Putiną, turite tapti novatoriški. Ir turite nustoti būti nuobodūs, – kalbėjo J. Navalnaja. – Jūs negalite pakenkti Putinui dar viena rezoliucija ar dar vienu sankcijų paketu, kuris niekuo nesiskiria nuo ankstesnių. Negalite jo nugalėti manydami, kad jis yra žmogus, turintis principus, moralę ir besilaikantis taisyklių“.