Pareiškimas, pasirodęs po to, kai Prancūzijos policija pasidalino su Europos šalių žvalgybos tarnybomis detalėmis, susijusiomis su savižudžių teroristų tapatybes nustatyti padėti galinčiais įrodymais, skelbia nytimes.com. Tai pirmasis nustatytas ryšys, siejantis Paryžiuje surengtus teroristinius išpuolius su į Europos kontinentą plūstančių migrantų bangomis.

Serbijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad paso savininkas į Serbiją atvyko spalio mėn. ir paprašė šioje šalyje suteikti jam prieglobstį. Žiniasklaida skelbia, kad tas pats asmuo keliavo per 3 Europos šalis - Graikiją, Makedoniją ir Serbiją, skelbia telegraph.co.uk

Ekspertai įspėja, kad pasas galėjo būti pavogtas arba įsigytas gerai išvystytoje juodojoje rinkoje. VienasJAV žvalgybos pareigūnų „CBS News“ sakė, kad šiame pase nėra nurodytų teisėtų Sirijos paso numerių, o nuotrauka neatitinka nurodytos pavardės, taigi galima daryti prielaidą, kad tai – klastotė.

Vis dėlto jei vienas iš išpuolius įvykdžiusių teroristų buvo apsimetęs migrantu, šis faktas liudija apie tai, ko Europos šalių vyriausybės baiminosi jau ilgą laiką. Manoma, kad šimtai tūkstančių iš Sirijos, Irako ir Afganistano atvykstančių asmenų kelia pavojų saugumui, o su pabėgėliais dirbančios tarnybos baiminasi nepalankaus visuomenės vertinimo pabėgėlių atžvilgiu.

„Pranešame, kad paso turėtojas Leros saloje buvo 2015 m. spalio 3 d., kur jo tapatybė buvo patikrinta pagal ES reikalavimus“, - informavo Graikijos viešojo saugumo ministro pavaduotojas Nikosas Toskas.

„Ir toliau uoliai dėsime visas įmanomas pastangas šiomis sudėtingomis aplinkybėmis tam, kad užtikrintume tiek mūsų šalies, tiek ir visos Europos saugumą“, - patikino jis.

Lapkričio 14 d. naktį Graikijos vyriausybiniai šaltiniai pranešė, kad labai tikėtina, kad dar vienas asmuo, kuris, kaip įtariama, yra ataką surengęs teroristas, į Europą atvyko per Graikiją.

Paryžiaus policija praneša apie aštuonis negyvus užpuolikus, septyni iš kurių susisprogdino. Tai - nauja taktika Prancūzijoje ir pirmoji tokio pobūdžio ataka nuo Londone vykusių susisprogdinimų 2005 m. liepos 7 d. Keturi teroristai mirė Batalcano koncertų salėje, dar trys – stadione.

Sirijos piliečio pasas rastas šalia vieno iš Batalcano koncertų salėje susisprogdinusių teroristų kūno. Policija praneša, kad šiam asmeniui buvo 25-eri ir anksčiau policijai jis nebuvo žinomas. Paaiškėjo, kad Egipto piliečio pasas, rastas šalia kūno stadione, priklauso rungtynių žiūrovui, kuris išgabentas gydyti į ligoninę ir nėra tarp įtariamųjų.

Du užpuolikai galimai buvo Belgijos piliečiai

Pateikiamose ataskaitose teigiama, kad du teroristinius išpuolius surengę asmenys buvo Belgijos piliečiai. Vienas iš liudininkų teigia matęs du juodus automobilius, ant kurių buvo belgiški numeriai, o policija savo ruožtu tikrina kelis adresus Belgijos Molenbeko mieste po to, kai įtariamojo automobilyje aptiktas automobilio stovėjimo bilietas iš šio Belgijos miesto.

Pranešama apie tris įvykdytus suėmimus. „Šie suėmimai susiję su transporto priemonės ir ją išsinuomavusio asmens paieškomis“, - informavo Belgijos teisingumo ministras Koenas Geensas.

Lapkričio 14 d. Belgijos policijos pareigūnai suėmė tris asmenis per reidus skurdžioje imigrantų gausiai apgyvendintoje Briuselio Molenbeko komunoje. Teigiama, kad šie asmenys galimai yra jungiamoji grandis tarp Paryžiuje surengtų išpuolių ir islamistų bastiono Belgijoje.

Belgijos ministras pirmininkas Charlesas Michelis pranešė, kad mažiausiai vienas iš šių dviejų asmenų, sulaikytų Molenbeke, tragedijos vakarą lenkėsi Paryžiuje, kur du Belgijoje registruoti automobiliai buvo aptikti netoli nuo tų vietų, kur įvykdyti teroristiniai išpuoliai. Viena iš šių vietų – Bataclano koncertų salė.

„Policijos vykdomos operacijos ir toliau bus tęsiamos“, - RTL televizijai sakė Ch. Michelis, o vietos žiniasklaida praneša apie tęsiamas saugumo operacijas Molenbeke, į Vakarus nuo miesto centro esančioje komunoje, kur gyvena daug musulmonų, dauguma jų – tai iš Maroko ir Turkijos atvykusios šeimos.

Prancūzijos prokuroras informuoja, kad Belgijoje išsinuomotas automobilis siejamas su išpuoliais. Taip pat pranešama, kad Belgijoje gyvenantis Prancūzijos pilietis išsinuomavo šį automobilį ir vėliau ankstyvą lapkričio 14 d. rytą buvo sustabdytas šalia Belgijos sienos.

Paryžiaus priemiestyje rastas per atakas panaudotas automobilis

Juodas automobilis „Seat“, kuriuo per penktadienio atakas Paryžiuje pasinaudojo į žmones restoranuose šaudę užpuolikai, buvo rastas rytiniame Montrėjaus priemiestyje, sekmadienį paskelbė policija. Automobilyje, skelbia CNN, rasti trys Kalašnikovo automatai AK-47 su pirštų antspaudais.

Buvo sulaikyti šeši žmonės, artimi Omarui Ismailui Mostefai, kuris dalyvavo žudyme koncertų salėje „Bataclan“ ir kuris yra pirmasis identifikuotas penktadienio atakų vykdytojas.

Tarp tų sulaikytų asmenų yra O.I.Mostefai tėvas, brolis ir brolienė, sakė šaltiniai teismų sistemoje ir policijoje.

Jie apklausiami pagal įprastas procedūras, tikrinant informaciją apie užpuoliką, sakė šaltiniai.

„Tai beprotiškas dalykas, tai beprotybė“, – drebančiu balsu AFP sakė O.I.Mostefai 34 metų brolis, turėdamas omenyje atakas, pareikalavusias 129 gyvybių.

Minėtas automobilis „Seat“ buvo panaudotas dviejose iš šešių vietų, kuriose penktadienį buvo surengtos atakos: prie baro Fonten o Rua gatvėje, kur žuvo penki žmonės, ir prie restorano Šarono gatvėje, kur žuvo 19 žmonių.

Policija taip pat nurodė nustačiusi tris užpuolikų su mirtininkų liemenėmis komandas.

Identifikuoti du teroristai

DELFI primena, kad sekmadienį buvo identifikuoti du nukauti teroristai. Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas patvirtino, kad vienas iš negyvų įtariamų teroristų yra 29 metų Prancūzijos pilietis Omaras Ismaïlas Mostefai. Jis policijai žinomas, tačiau niekada nebuvo įkalintas.

O. I. Mostefai buvo identifikuotas po to, kai buvo rastas jo pirštas prie „Bataclan“ koncertų salės, kur jis susisprogdino, ir paimti jo antspaudai.

Portalas ibtimes.com pranešė ir apie antrąjį įtariamąjį - Abbdulakbaką B. Antrasis identifikuotas teroristas, anot Prancūzijos naujienų portalo fdesouche.com, policijai žinomas nebuvo. Tas pats portalas skelbia, kad Abbdulakbakas B. į Prancūziją per Graikiją atvyko kaip pabėgėlis spalio 3 dieną. Tuo tarpu CNN skelbia, kad kol kas aiški tik vieno teroristo tapatybė.

Dar šeštadienio popietę žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad šalie vieno iš savižudžių teroristų kūno buvo rastas Sirijos piliečio pasas. Sekmadienį ryte skelbta, kad asmens tapatybės dokumentas gali būti suklastotas.

Pranešama, kad šeštadienį Belgijoje sulaikyti trys vyrai gali būti susiję su išpuoliais. Pasak Belgijos premjero Charles Michelo, tyrėjai bando išsiaiškinti ar vienas iš sulaikytųjų netoli Briuselio penktadienio vakarą buvo Paryžiuje.

Manoma, kad apsiginkluoja Belgijos komunoje

11 milijonų gyventojų turinti Belgija, kurių 0,5 milijono yra musulmonai, Europos šalis, labiausiai prisidėjusi prie iš užsienio į Siriją pilietiniame kare kovoti atvykusių pajėgų iš užsienio. Remiantis oficialiais prieš metus paskelbtais duomenimis, iš šios šalies į Siriją kovoti išvyko per 300 asmenų. Be to, Belgija figūruoja daugelyje visame Europos žemyne islamistų surengtų atakų ir planų.

Molenbekas siejamas su dviem šiais metais surengtais išpuoliais Prancūzijoje. Saugumo pareigūnai informuoja, kad žmones šalia Paryžiuje esančios košerinio maisto parduotuvės šių metų sausio mėn. nužudęs islamistas ginklų gavo būtent šioje Belgijos komunoje. Iš ten pat ginklų gavo ir rugpjūčio mėn. „Thalys“ greitajame iš Briuselio į Paryžių vykusiame traukinyje sulaikytas vyras, nespėjęs nieko nužudyti.

Sausio mėnesį planuotai atakai prieš Belgijos policijos nuovadas kelias užkirstas per įvykdytus reidus, per kuriuos Belgijos Vervjė mieste nužudyti du vyrai. Šis atvejis taip pat siejamas su Molenbeku. Praėjusiais metais Belgijos žydų muziejuje keturis asmenis nušovęs Prancūzijos pilietis taip pat kurį laiką leido šioje liūdnai pagarsėjusioje komunoje.

Išpuolius galimai planavo Sirijoje

Kai kurie įrodymai liudija apie tai, kad išpuoliai galėjo būti planuoti Sirijoje, kur Rakos miestas yra tapęs faktine „Islamo valstybės“ taip vadinamojo kalifato sostine.

Prieš „Islamo valstybę“ kovojantis aktyvistas, gyvenantis tarp Rakos ir Irako sienos esančiame iš dalies „Islamo valstybės“ kontroliuojamame Deir ez Zoro mieste, „The Sunday Telegraph“ sakė, kad anksčiau šiais metais yra nugirdęs iš užsienio atvykusių kovotojų pokalbį internetinėje kavinėje apie rengiamą didžiulį teroristinį išpuolį Paryžiuje.

Kartu su „Raqqa is Being Slaughtered Silently“ grupe dirbantis Timas Ramadanas sakė, kad Abu Ibrahimu al-Belgi pasivadinęs islamistas kalbėjosi su „vadu“, kuris jam pateikė nurodymus dėl išpuolio rengimo.

„Jis sakė, kad du kovotojai išsiųsti kovą ir dar du bus išsiųsti gegužės mėn.“, - sakė T. Ramadanas, sutikęs kalbėti tik prisidengęs pseudonimu.

Rugpjūčio mėn. areštuotas iš Sirijos po neilgai trukusio apsilankymo Rakoje Prancūzijos pilietis minėjo „Islamo valstybės“ kovotojų jam duotas instrukcijas dėl išpuolio rengimo koncertų salėje, skelbia nytime.com.

„Pastarųjų savaičių „Islamo valstybės“ vaizdo įrašuose yra sąsajų su Prancūzija, taigi tai galimai liudija apie šalies viduje jau susiformavusį branduolį“, - samprotavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (792)