Užsienio reikalų ministras Alvaro Leyva pareiškė, kad ambasadorius, kritikavęs prezidento G. Petro Izraelio atakų Gazoje palyginimą su nacių vykdytu žydų persekiojimu, turėtų „bent jau atsiprašyti ir išvykti“.

Diplomatinei nesantaikai paaštrėjus, Izraelis, vienas pagrindinių ginklų tiekėjų Kolumbijos kariuomenei, sekmadienį pareiškė „stabdantis saugumo eksportą“ į šią Pietų Amerikos šalį.

G. Petro viename įraše socialiniame tinkle X apkaltino Izraelio gynybos ministrą Yoavą Gallantą apie Gazos žmones kalbant taip, kaip „naciai kalbėjo apie žydus“. Jis tvirtino, kad „demokratinės valstybės negali leisti, kad nacizmas vėl įsitvirtintų tarptautinėje politikoje“.

Sekmadienį Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas Lioras Haiatas sakė, kad dėl G. Petro „priešiškų ir antisemitinių pareiškimų“ buvo iškviesta Kolumbijos ambasadorė Izraelyje Margarita Manjarrez.

Prezidento pareiškimai sukėlė „nuostabą“, sakė atstovas ir apkaltino G. Petro, kad jis pritaria „Hamas“ teroristų įvykdytiems žiaurumams, savo pareiškimais kursto antisemitizmą, liečiantį Izraelio valstybės atstovus, ir kelia pavojų žydų bendruomenės ramybei Kolumbijoje“.

Reaguodamas į L. Haiato pareiškimą, G. Petro sakė, kad jo šalis nepritaria „genocidui“. „Jei turime sustabdyti užsienio santykius su Izraeliu, mes juos sustabdysime“, – pridūrė jis.

Kolumbijos ginkluotosios pajėgos, įsitraukusios į dešimtmečius trunkantį konfliktą su kairiųjų partizanais, dešiniųjų sukarintomis grupuotėmis ir narkotikų karteliais, naudoja Izraelio gamybos ginklus ir lėktuvus. Šalis turi stiprių diplomatinių ir karinių santykių su Izraeliu ir JAV istoriją.

G. Petro taip pat įsitraukė į žodžių karą internete tiesiogiai su ambasadoriumi Gali Daganu, raginusiu prezidentą pasmerkti „teroristų išpuolį prieš nekaltus civilius“. G. Petro į tai atsakė, kad „terorizmas yra žudyti nekaltus vaikus, nesvarbu, Kolumbijoje ar Palestinoje“.

Tada G. Daganas pakvietė G. Petro apsilankyti Holokausto memoriale Jeruzalėje ir Aušvico-Birkenau mirties stovykloje, prezidentas atkirto tai matąs „kopijuojant Gazoje“. „Nė vienas demokratas pasaulyje negali sutikti, kad Gazos Ruožas būtų paverstas koncentracijos stovykla“, – pridūrė G. Petro.

Iš pradžių Kolumbijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kuriame „griežtai pasmerkė Izraelyje įvykdytą terorą ir išpuolius prieš civilius“ bei pareiškė solidarumą su „Hamas“ aukomis.

Vėliau nuoroda į šį pareiškimą buvo pašalinta, o naujame pareiškime „terorizmas“ nebeminimas.