„Azerbaidžanas pastarosiomis dienomis sutelkė ginkluotąsias pajėgas palei kontaktinę liniją su Kalnų Karabachu ir prie Armėnijos sienos“, – ketvirtadienį sakė Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas, kurį cituoja vietos žiniasklaida.

Abi Kaukazo respublikos jau dešimtmečius kovoja dėl Kalnų Karabacho.

Pasak N. Pašiniano, Azerbaidžane toliau stiprėja prieš Armėniją nukreipta retorika; Baku reiškia vis daugiau pretenzijų į Armėnijos teritoriją.

„Azerbaidžanas demonstruoja naujos karinės provokacijos prieš Kalnų Karabachą ir Armėniją ketinimus“, – pažymėjo premjeras. Jis pareikalavo, kad Jungtinės Tautos ir tarptautinė bendruomenė greitai imtųsi veiksmų, kad būtų užkirstas kelias naujam karui.

Armėnija ir Azerbaidžanas kelis dešimtmečius kovoja dėl Kalnų Karabacho regiono, kuris yra Azerbaidžano teritorijoje, tačiau kuriame daugiausiai gyvena armėnai. Dešimtojo dešimtmečio pradžioje regionas, remiamas Jerevano, po kruvino pilietinio karo atsiskyrė nuo Baku. Tačiau 2020 m. Azerbaidžanui, padedant Turkijai, pavyko revanšas.

Remiantis paliaubų susitarimu, Armėnija turėjo atsisakyti daugiau kaip 70 proc. prieš tai savo kontroliuotų teritorijų Kalnų Karabache bei užimtų Azerbaidžano rajonų aplinkui.

Nepaisant Rusijos prižiūrimų paliaubų, regione vis kyla susirėmimai. Azerbaidžanas, be to, kelis mėnesius blokuoja Lačino koridorių, kuris yra vienintelė Armėnijos prieiga prie Kalnų Karabacho. Čia trūksta maisto produktų ir medikamentų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)