Istoriją aprašo spiegel.de.

Aitizazas Hasanas tą dieną, kai jam buvo lemta mirti ir tapti didvyriu, vėlavo į mokyklą. Pamokos jau buvo prasidėjusios. Devintos klasės moksleivis už vėlavimą buvo nubaustas – jam liepta eiti stovėti prie mokyklos vartų. Ten jau stovėjo dar du berniukai. Kažkaip visiems teks pralaukti pirmąją pamoką.

Atpažino mirtininką

Tuo metu prie jų priėjo jaunuolis. Kaip vėliau Pakistano šiaurės vakarinėje dalyje esančio Hangu rajono policijai buvo pranešta, jaunam vyrui buvo „maždaug 20-25 metai“. Prie vartų stovintys berniukai jį atidžiai stebėjo, jis jiems nebuvo pažįstamas. Nors jis vilkėjo mokyklinę uniformą, berniukai suabejojo, ar jis iš tikrųjų lanko valstybinę Ibrahimzai mokyklą. Ko jis čia nori? Kai jie to paklausė, jaunuolis pasakė norintis užsirašyti į mokymo įstaigą.

Tuo metu berniukai po nepažįstamojo striuke pastebėjo kabelį ir daiktą, kurį palaikė detonatoriumi. Savižudis teroristas su mirtininko liemene! Du berniukai, su kuriais Aitizazas laukė, pabėgo. Jis pats, savo penkiolikai metų aukštas ir jau su pūkeliu virš viršutinės lūpos, akimirką pasvarstė ir puolė kovoti. Liudininkai pasakoja, kad Aitizazas iš pradžių į vyrą paleido akmenį, o paskui visu svoriu ant jo metėsi pats.

Vis dėlto, mirtininkas dar spėjo detonuoti prie jo kūno pritvirtintą sprogmenį. Mokyklos kieme nugriaudėjo sprogimas, išbyrėjo pastato langai. Savižudis mirė vietoje, Aitizazą dar spėjo nuvežti į ligoninę, tačiau čia jis netrukus mirė.

Ant mirtininko kūno buvo pritvirtinti šeši kilogramai sprogmenų. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė teroristinė organizacija „Lashkar-e-Jhangvi“.

Policijos pareigūnai tvirtina, kad tuo metu mokykloje buvo apie du tūkstančiai žmonių. Vietos policijos vadovas pažymi, kad narsusis Aitizazas užkirto kelią kur kas didesniam aukų skaičiui. „Jis paaukojo savo gyvybę, taip nuo mirties apsaugodamas labai daug žmonių“, - tikina pareigūnas.

Pirmadienio, sausio 6 dienos, rytą Ibrahimzai mokykloje įvykdytas išpuolis iš pradžių buvo užregistruotas kaip vienas iš daugelio. Užtruko porą dienų, kol išaiškėjo visa tiesa. Iš pradžių informacija pasirodė socialiniuose tinkluose „Twitter“ bei „Facebook“. Socialinę žiniasklaidą apskriejo nuotrauka, kurioje įamžintas stiprus paauglys su smėlio spalvos medvilniniais marškiniais. Ją pastebėjo ir netrukus informaciją paviešino didžiausi Pakistano televizijos kanalai ir laikraščiai.

Lygina su išgarsėjusia mergaite Malala

Aitizazo tėvas Mujahidas Ali Hasanas tą dieną, kai buvo laidojamas jo sūnus, grįžo iš Jungtinių Arabų Emyratų. Čia jis bandė užsidirbti pinigų, kad galėtų aprūpinti gimtajame Pakistane likusią šeimą. Laikraštis „Express Tribune“ rašo, kad M. A. Hasanas grįžo į Pakistaną ne apraudoti savo sūnaus, o švęsti gyvenimą. Vyras didžiuojasi savo atžalos narsa. Jis pasakė sakinį, kuris netrukus taip pat apskriejo socialinius tinklus ir Pakistano žiniasklaidą: „Mano sūnus privertė verkti savo motiną, tačiau jis apsaugojo šimtus kitų motinų – joms nereikia apraudoti savo vaikų“.

Aitizazą daugelis lygina su Malala Yousafzai, mergaite, į kurią Talibano kovotojai atvėrė ugnį už tai, kad ji kovojo už savo teisę mokytis. Paauglė už savo poelgį buvo nominuota Nobelio taikos premijai.

Ar penkiolikmečiui pakistaniečiui bus suteikta panaši garbė, kol kas neaišku. Juolab, kad Malala Yousafzai savo gimtojoje šalyje buvo apšaukta „Vakarų marionete“, kuri, esą, pasipelnė iš pasikėsinimo.

Rajonas Talibano rankose

Hangu rajonas iki 2006 metų pabaigos buvo taiki vieta. Nuo to laiko šiame regione prieglobstį randa vis daugiau ekstremistų. Šiuo metu talibų kovotojai čia jau dominuoja.

Pakistano taikos instituto duomenimis, savižudžių išpuolių skaičius Pakistane 2013 metais išaugo 39 procentais. Nuo 2001 metų Pakistane nuo teroristų nukentėjo apie 48 tūkstančiai žmonių.