„Mes kariaujame“, – pareiškė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, pažadėdamas griežtą atsaką po netikėtos palestiniečių teroristinės grupuotės „Hamas“ atakos.

Žemiau pateikiama reakcijų apžvalga:

Jungtinės Valstijos

Jungtinės Valstijos pasmerkė „Hamas“ teroristų išpuolį prieš Izraelį.

„Jungtinės Valstijos vienareikšmiškai smerkia neišprovokuotas „Hamas“ teroristų atakas prieš Izraelio civilius gyventojus“, – teigiama Baltųjų rūmų pareiškime ir priduriama, kad nacionalinio saugumo patarėjas Jake‘as Sullivanas palaiko glaudų ryšį su Izraelio pareigūnais.

„Tvirtai palaikome Izraelio vyriausybę ir tautą ir reiškiame užuojautą dėl per šiuos išpuolius žuvusių izraeliečių“, – priduriama pareiškime.

Iranas

Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei vyresnysis patarėjas išreiškė paramą išpuoliui, pavadindamas jį „įspūdinga operacija“.

„Mes remiame šią operaciją“, – generolą majorą Yahya Rahim Safavi citavo naujienų agentūra ISNA.

Y. R. Safavi išreiškė paramą palestiniečių kovotojams „iki Palestinos ir Jeruzalės išlaisvinimo“.

Šeštadienį surengtoje parlamento sesijoje Irano įstatymų leidėjai skandavo „Šalin Izraelį“, „Šalin Ameriką“ ir „Būk pasveikinta Palestina“, rodo naujienų agentūros „Tasnim“ paskelbtas vaizdo įrašas.

Saudo Arabija

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija pranešė: „Karalystė ragina nedelsiant sustabdyti abiejų pusių konflikto eskalavimą, apsaugoti civilius gyventojus ir užtikrinti savitvardą.“

Jungtinės Tautos (JT)

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas sakė: „Raginu nedelsiant nutraukti smurtą ir kviečiu visas puses bei pagrindines regiono šalis deeskaluoti situaciją, idant būtų išvengta tolesnio kraujo praliejimo.“

Jis sakė esąs „labai sunerimęs dėl pranešimų apie įkaitais paimtus Izraelio civilius gyventojus“.

Europos Sąjunga

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen teigė: „Tvirtai smerkiu „Hamas“ teroristų įvykdytas atakas prieš Izraelį.“

„Tai pats niekingiausias terorizmas. Izraelis turi teisę gintis nuo tokių pasibaisėtinų išpuolių“, – pareiškė ji.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sakė, kad „šis siaubingas smurtas turi būti nedelsiant nutrauktas. Terorizmas ir smurtas nieko neišsprendžia. Šiomis sunkiomis akimirkomis ES reiškia solidarumą su Izraeliu“.

Jis pridūrė: „Naujienos apie įkaitais ... paimtus civilius yra siaubingos. Tai prieštarauja tarptautinei teisei. Įkaitai turi būti nedelsiant paleisti.“

Rusija

Rusijos užsienio reikalų ministerija paragino „nedelsiant nutraukti ugnį“.

„Raginame Palestinos ir Izraelio puses nedelsiant nutraukti ugnį, atsisakyti smurto, pademonstruoti būtiną susivaldymą ir – padedant tarptautinei bendruomenei – pradėti derybų procesą, kurio tikslas yra sukurti visapusę, ilgalaikę ir ilgai lauktą taiką“, – teigė ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Ukraina

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kurio šalis ginasi nuo Rusijos invazijos, sakė, kad Izraelis turi „neginčijamą“ teisę gintis.

„Teroras yra nusikaltimas visada, ne tik prieš vieną šalį ar konkrečias aukas, bet ir prieš visą žmoniją“, – pareiškė jis.

Turkija

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paragino Izraelį ir palestiniečius vengti tolesnės eskalacijos.

„Raginame visas puses elgtis protingai ir susilaikyti nuo impulsyvių žingsnių, kurie didina įtampą“, – sakė R. T. Erdoganas, tvirtai remiantis palestiniečių tikslą.

Prancūzija

Prancūzija išreiškė „visišką solidarumą su Izraeliu ir nukentėjusiaisiais“ ir pabrėžė „absoliutų nepritarimą terorizmui ir savo įsipareigojimą užtikrinti Izraelio saugumą“.

Prezidentas Emmanuelis Macronas teigė griežtai smerkiantis atakas.

Vokietija

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pareiškė, kad Izraeliui užtikrinamas „visiškai mūsų solidarumas“ ir kad jis turi „tarptautinės teisės garantuojamą teisę gintis nuo terorizmo“.

Jungtinė Karalystė

Britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas sakė esąs „šokiruotas“ išpuolių.

„Izraelis turi absoliučią teisę gintis“, – teigė jis.

Indija

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modis sakė, kad jo šalis „šią sunkią valandą solidarizuojasi su Izraeliu“.

„Esu nepaprastai sukrėstas žinios apie teroristines atakas Izraelyje“, – teigė N. Modis.

Jemenas

Jemene husių sukilėliai, kontroliuojantys sostinę Saną, išreiškė paramą „didvyriškai džihadistų operacijai“.

Husių kontroliuojamos naujienų agentūros SABA interneto svetainėje paskelbtame pareiškime su Iranu susijusi kovotojų grupuotė teigė, kad išpuolis „atskleidė Izraelio silpnumą, trapumą ir bejėgiškumą“. Ji pridūrė, kad ši operacija „yra orumo, pasididžiavimo ir gynybos mūšis“.